Sitni kućni popravci koje možete sami uraditi

Radiosarajevo.ba
Sitni kućni popravci koje možete sami uraditi


Ne zahtijeva svaki kvar dolazak profesionalca. Uz malo fizičkog napora i nešto znanja, sitne kvarove možete popraviti i sami, prije nego se pretvore u nezgodu koja će vas skupo stajati, piše Magazin.net.hr.

Mašina za veš pušta vodu ?

Ignorirate li ovaj kvar, mogli biste imati poplavu. 

Popravak 

Provjerite je li cijev za vodu spojena na stražnjoj strani mašine – voda najvjerojatnije dolazi iz male pukotine u gumi. Ako je tako, neispravno crijevo odmah zamijenite. Isključite dovod vode (kako biste izbjegli poplavu) i kupitenovo crijevo. Odvrnite staro i pričvrstite novo te ga stegnite ključem. 

Savjet stručnjaka 

Možete kupiti čelično pleteno crijevo. Skuplje je, ali i izdržljivije. 


Plijesan na zidovima

Ignorirate li ovu pojavu, može doći do alergija i drugih zdravstvenih poteškoća. 

Popravak 

U kantu tople vode ulijte šoljicu izbjeljivača. Temeljito istrljajte problematično mjesto, a zatim isperite čistom vodom. Kad se osuši, obojite zid (ako je problem veći, posavjetujte se sa stručnjakom). 

Savjet stručnjaka 

Lateks boja je otporna na plijesan. 


Iz WC-školjke curi voda

Ignorirate li ovaj kvar, iscurit će velika količine vode, a takvi će vam biti i računi. 

Popravak 

Podignite poklopac i pogledajte u unutrašnjost vodokotlića. Ako voda ulazi u uspravnu cijev, trebate sniziti razinu vode u spremniku. Kako biste to napravili, jednostavno gurnite rukom plovak prema dolje. Kod novijih modela vodokotlića, stisnite polugicu za podešavanje i spustite razinu vode. Ako nije problem u razini vode u vodokotliću, ulijte u njega malo jestive boje i pričekajte 20 minuta. Promjena boje pokazat će pušta li gumeno brtvilo na dnu vodokotlića i treba li ga zamijeniti. Zatvorite dovod vode iza WC školjke i izvucite brtvilo. Kupite novo i postavite ga na mjesto na kojem je bilo staro. 


Pukotine u dvorišnom prilazu

Ignorirate li ih, bit će sve veće i bit će ih teže popraviti. Ako su u neposrednoj blizini kuće, mogu povući vlagu u temelje. 

Popravak 

Uklonite krhotine i 'labave' dijelove jakim mlazom vode. Ispucale dijelove popunite sredstvom za asfalt i ostavite da se dobro osuši. 

Savjet stručnjaka 

Ako su pukotine duboke, napunite ih pijeskom. Potom nanesite sredstvo za asfalt debljine četvrtine palca. 


Pukotina u zidu

Ignorirate li ovaj problem, žbuka će početi otpadati i stvorit će se još veća rupa, pa ćete morati pozvati majstora. 

Popravak 

Nabijte novinski papir u rupu. Ostavite oko šest milimetara razmaka između ruba rupe i papira. Koristite lopaticu za kit kako biste popunili prazninu na spoju, a potom ga oštricom izgladite. Ostavite da se suši 24 sata, a onda prekrijte bojom. Možda ćete čak morati obojiti cijeli zid. 

Savjet stručnjaka 

Ako se ipak vidi prijelaz u obliku izbočine, izravnajte ga finim brusnim papirom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije