Singapur uništava knjige o gay pingvinima

Radiosarajevo.ba
Singapur uništava knjige o gay pingvinima

Državne biblioteke u Singapuru proglasile su nepoželjnom dječiju knjigu, inspirisanu događajem iz života, o dva pingvina-mužjaka koji odgajaju malo pile u zoološkom vrtu New Yorka, i na osnovu toga će primjerci knjige biti uništeni, piše Tanjug.

Jakob Ibrahim, konzervativni ministar informisanja ovog grada države u južnoj Aziji, rekao je da podržava odluku da se unište sve kopije ove knjige, kao i primjerci još dva naslova, jer, prema njegovim riječima, u Singapuru su na snazi norme da djecu treba učiti o konvencionalnim, muško-ženskim porodicama.

Nacionalni bibliotečki odbor, koji upravlja javnim bibliotekama u Singapuru, saopštio je da će sporne knjige biti uništene.

Među njima su: And Tango Makes Three, o istopolnom paru pingvina u njujorškom Central park zoološkom vrtu, The White Swan Express: A Story About Adoption, u kojoj se pojavljuje lezbijski par, i Who's In My Family: All About Our Families.

Odluka Odbora izazvala je potpisivanje peticija da se knjige poštede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije