Simplicity - najjednostavniji recepti Zlatka Galla

Radiosarajevo.ba
Simplicity - najjednostavniji recepti Zlatka Galla
Zlatko Gall (Foto: Facebook)

Novi gastro blog Simplicity čitaocima pokušava da pomogne da od jednostavnih i ne baš skupih namirnica, što je moguće lakše i brže pripreme hranu za sebe, porodicu i prijatelje. Uz blog je pokrenuta i grupa na Facebooku čiji je cilj skupiti ljude sličnih gastronomskih sklonosti i apetita te "podijeliti radosti kuhanja i veselja 'male spize'".

Autor bloga je renomirani hrvatski novinar Zlatko Gall koji na jednostavan i jasan način prikazuje recepte za lako pripravljiva, ali ukusna jela. U receptima su prikazane potrebne namirnice i način pripreme, a vizualno su potpomognuti i fotografijom svakog jela.

"Zašto sam se odlučio na pisanje gastro bloga u 100 jednostavnih recepata? Kao autor triju kuharica 'male spize' ili kako vele Talijani 'cuccine povere', shvatio sam da mnoge od vas, kao i mene, neškolovanog kuhara i gurmana iz kućne radinosti, zanima kako od jednostavnih i ne baš skupih namirnica, što je moguće lakše i brže prirediti klopu za sebe, obitelj i prijatelje. Recepti u mojim kuharicama Kušaj i slušaj Dalmaciju 1 i 2 te Dijeta za bonkuloviće (što je naravno ironičan naslov, a ne nikakav naputak za mršavljenje, mada i toga može biti), koji su naišli na sjajan odaziv publike, a knjigama donijeli reizdanja, ohrabrili su me da pokušam još jednom s ljudima sličnih gastronomskih sklonosti i apetita, podijeliti radosti kuhanja i veselja 'male spize'", kaže Gall o svom blogu.

O autoru

Zlatko Gall diplomirao je historiju umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tokom studija teme s područja likovnosti, stripa i rocka objavljuje u omladinskoj štampi i časopisima, a od 1979. profesionalni je novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Do odlaska iz Slobodne Dalmacije 1995. bio je urednik kulture, kolumnist i komentator Slobodne i Nedjeljne Dalmacije, objavljujući teme iz područja likovnih umjetnosti, muzike, društvenih fenomena i političke komentare u brojnim listovima. Tokom devedesetih bio je politički kolumnista Vjesnika i Vijenca, a stalni je kolumnist mjesečnika More.

Od 1995. do 2001. – kada se vraća u Slobodnu Dalmaciju, gdje je danas komentator – novinar je Tjednika, a zatim Feral Tribuna.Bio je glavni urednik muzičkog mjesečnika Feral Music (za koji je dobio i nagradu Crni mačak). Kao stručni suradnik definisao je pojmove iz područja rocka i popularne muzike u Velikom rječniku stranih riječi (Novi Liber, Zagreb, 1999.). Pisao je brojne prikaze o diskografiji i muzici u časopisima i stručnim izdanjima poput Cantusa te oglede i predgovore u katalozima likovnih izložbi. Član je Hrvatskog društva skladatelja – sekcije muzikologa, Hrvatskog P.E.N.-a te AICA-e, međunarodnog udruženja likovnih kritičara. Dobitnik je Zlatnog pera HND-a 1991., potpisnik brojnih monografskih tekstova i bilježaka za diskografska izdanja te autor niza diskografskih projekata združenih imenom Dalmatia world music i Prst u more. Autor je Enciklopedijskog CD vodiča, Pojmovnika popularne glazbe, Glazbenog leksikona i Rock enciklopedije.

Da biste pogledali blog i recepte kliknite ovdje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije