Sigurno niste ni svjesni: Nakon ovoga više nikada nećete stavljati led u piće

2
Radiosarajevo.ba
Sigurno niste ni svjesni: Nakon ovoga više nikada nećete stavljati led u piće
Foto: Pexels / Led / Ilustracija

Ako odete u bar ili restoran, velika je vjerovatnoća da će vaš koktel, sok ili limunada imati i led.

Učinili ste to stotine, ako ne i hiljade puta, zar ne? Stavljanje leda u piće idealan je način da se rashladimo tokom vrućih ljetnih dana. No, ova navika prilično je loša za vaše zdravlje, a problem nije samo u grlobolji.

Nekoliko studija bavilo se ovim pitanjem, a krajnji rezultati bili su prilično jezivi: u većini restorana brze hrane i modernih kafića voda koja se koristila za izradu leda bila je puna bakterija.

Zlatko Lagumdžija održao niz sastanaka u Rijadu: 'Sutra nazad za New York. Još četiri dana posla'

Zlatko Lagumdžija održao niz sastanaka u Rijadu: 'Sutra nazad za New York. Još četiri dana posla'

Da stvar bude gora, ista količina bakterija pronađena je i u toaletima restorana i drugih ugostiteljskih objekata koji su bili predmet istraživanja.

Bakterije se mogu naći i u samoj vodi, ali ne treba zanemariti da ljudi koji rade u ugostiteljskim objektima i rukuju kockama leda svakodnevno dolaze u kontakt s novcem, drugim ljudima i različitim površinama. Količina bakterija u ledenim pićima bila je veća od one koja se smatra normalnom. To može biti problem za određene skupine, kao što su djeca, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta.

Ovaj video će vam utjerati strah u kosti: Muškarac ronio ispod leda, pa se dramatično izvukao

Ovaj video će vam utjerati strah u kosti: Muškarac ronio ispod leda, pa se dramatično izvukao

Čak i mala količina kontaminirane vode dovoljna je da kontaminira led. Najčešće se radi o mikroorganizmima koji ne mogu uzrokovati veće zdravstvene probleme, no u pojedinim uzorcima pronađene su Escherichia coli, Helicobacter pylori i Listeria.

Stručnjaci savjetuju poseban oprez prilikom putovanja.

Plijesan se često razvija u ledomatima. Ovaj problem se javlja kada se zamrzivač ili ledomat često otvaraju i zatvaraju, a vlažni prostori potiču rast gljivica i plijesni.

Što se tiče leda koji sami radite kod kuće u kalupima i vrećicama, vjerovatno mislite da je stvar nešto drugačija, ali nije. Prije svega, ljudi nemaju naviku prati kalupe za led, na kojima se također može razviti plijesan. S druge strane, neko ne opere ni ruke prije istresanja leda u čašu, pa mu bakterije s ruku dospiju u piće, prenose srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije