Sezona je - uživajte u bobičastom voću!

Radiosarajevo.ba
Sezona je - uživajte u bobičastom voću!

Bobičasto voće ima malu kalorijsku vrijednost, bogato je antioksidansima koji neutraliziraju ćelijska oštećenja, smanjuje simptome Alzheimerove bolesti, te rizik oboljenja od raka crijeva ili jajnika.

Kada temperature porastu više nam odgovara lagana, osvježavajuća hrana, a s obzirom da je trenutno sezona bobičastog voća, nikako nemojte propustiti uživati u ovim sićušnim nutritivnim plodovima. Jedite ih zasebno ili uključite u salate, deserte i žitarice.

Kupine

U usporedbi s drugim voćem sadrže visoku količinu vlakana: jedna šalica ima 7 grama vlakana (preporučena dnevna količina se kreće od 25 do 35 grama). Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže i ponešto željeza, kalcija i vitamina A.

Maline

Daju energiju, a zbog obilja vitamina C imaju jako antioksidacijsko djelovanje. Sadrže i folnu kiselinu, kalcij i magnezij. Bogata celuloznim vlaknima (7g/100g), malina je odlična protiv konstipacije, a u malinama možete uživati bez straha od viška kilograma, jer imaju malu energetsku vrijednost, sadrže najvećim dijelom vodu, te ugljikohidrate i proteine.

Borovnice

Ovi sitni plodovi predstavljaju pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, posebno kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Preporučuje se u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Ribizle

Ribizle su voće bogato vitaminom C, željezom i taninom, te su idealna namirnica za sve koje pate od anemije. Također su visokovrijedan prirodni antioksidans, dobar izvor vitamina K i održavaju zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema, piše Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije