! / Šetnja po opasnim ali prekrasnim brazilskim favelama

09. 04. 2021. u 10:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Brazil - to su zlatne pješčane plaže, zelena brdašca koja iskaču iz zemlje, Copacabana, trideset metara visok kip Isusa, šareni karneval s hipnotizirajućim kostimima, prašume i slapovi, kolonijalna arhitektura… Zar ne?

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Latinske Amerike ima i svoju drugu stranu. Nju nećete baš pronaći u turističkim prospektima, a kamoli na razglednicama.

Iako svi znamo za nju i popularizirana je u filmovima, tek posljednjih desetljeća pronašla je svoj put do turista, piše Pun kufer.

Fotografije snimljene iz zraka, na kojim se vide siromašna, ručno sklepana naselja i kućice, tik uz dvorišta milijardera na brdu koji su se ogradili debelim zidinama, žicom i nadzornim kamerama – postale su simbol ogromnih klasnih razlika, ne samo u Brazilu već na globalnom nivou.

Najpoznatije i najveće favele su Rochina, Vidigal, Providencia, Mare… Sve one nastale su bez ikakvog urbanog planiranja i nadzora lokalnih vlasti, što se i vidi u „DIY“ arhitekturi. A isto bi se moglo reći i za ekonomiju ovih „gradova u gradu“.

Favele se povezuju sa siromaštvom, prenapučenošću, kriminalom, bandama… Kuće izgledaju kao mali kontejneri naslagani jedni na druge, ulice su haotične, stotine kablova visi u zraku zapetljano oko stupova – a opet, unatoč opakoj reputaciji, privlače pažnju turista. Naročito time što im se ne preporučuje ulazak, a zabranjeno voće još više mami znatiželju.

Siromašni stanovnici favela iskoristili su rastući interes u obostranu korist. Danas tokom brazilske avanture možete uplatiti i turistički razgled favela tokom kojeg će vas lokalac provesti kroz neslavna naselja – vi dobivate sigurnost i priliku da zavirite iza zavjese, a za njih ovo je način da zarade džeparac.

Zagovornici turističkih obilazaka favela ističu kako je riječ o edukativnim šetnjama. Posjetioci će doživjeti stvarni Brazil i vidjeti kako izgleda život na ulicama za gotovo dva milijuna stanovnika Rio de Janeira.

Možete čitati o ekonomiji, siromaštvu i društvenim razlikama koliko hoćete, no ništa neće tako dobro pružiti uvid u stanje brazilskog društva kao sudar s „mračnom stranom“.

Upoznavanje favela može razbiti predrasude o njima. Iako su prve asocijacije na favele bande, narko-karteli, nesigurnost, siromaštvo i sl., oni koji su imali priliku upoznati ih kažu kako su ostali oduševljeni uličnom umjetnošću, gostoljubivošću stanovnika, glazbom koja odjekuje, mirisima ulične hrane, solidarnošću koja ovdje prevladava među susjedima.

Kako favele nemaju regulirane komunalne usluge, njeni stanovnici pritekli su kreativnim rješenjima kako bi si osigurali struju, vodu itd.

Neki od njih počistili su smeće s obronaka brda kako bi posadili vrtove u kojima su automobilske gume i plastične boce reciklirane kako bi poslužile kao tegle ili posude za sjemenke. Drugi su se organizirali u kulturno-umjetničke centre ili pokrenuli male biznise.

Razgledavanje favele tako može pomoći humaniziranju stanovnika koje je inače lako otpisati kao one „koji su sami to zaslužili“. Turisti koji prošetaju kvartovima, popričaju s lokalcima, saslušaju njihove životne priče i odigraju partiju nogometa s klincima favele, imat će bolji uvid u krug siromaštva u kojem ovi ljudi žive. I vidjeti koliko je zapravo teško iz njega izaći.

Turistički obilazak favela uz nekog od lokalnih vodiča relativno je siguran način za turiste da dožive onu drugu stranu Brazila koju agencije i promotivni materijali žele prikriti. No, i dalje predstavlja kamen spoticanja u javnosti.

Protivnici ovakvih izleta tvrde kako je riječ o bolesnom fetišu na siromaštvo i obliku avanturizma za bogate Zapadnjake koji će doći i vidjeti nešto uzbudljivo, a potom otići svojim poslom. Turizam neće moći spasiti stanovnike favela - barem ne sve, niti dugoročno. Ako išta, pomoći će zbaciti odgovornost vlasti za sustavno rješavanje problema.

Turisti će tokom svojih šetnji i dalje biti u sigurnom mjehuriću, a vodiči će im nastojati prikazati onu ljepšu stranu života (uličnu hranu, umjetnost, ples, nogomet…). Ta romantizirana slika neće pomoći sistemskom rješavanju problema siromaštva i kriminala s kojim se stanovnici svakodnevno bore.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA