Šest razloga da redovno jedete šljive

Radiosarajevo.ba
Šest razloga da redovno jedete šljive


Slatki, sočni okus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu prehranu. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcija, magnezija, vlakana i kalija, piše Pixelizam.com.

1. Štite vaše srce

Jedna svježa šljiva (u prosjeku) sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog tlaka i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.

2. Pomažu pri probavi

Suhe šljive su kao stvorene da pomažu crijevima da rade svoj posao. Zalihu suhih šljiva (koju možete držati u frižideru) možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suhe šljive u svježe prokuhanu vodu, odhladite i pohranite u zatvorenu posudu u hladnjaku.

3. Smanjuju razinu šećera u krvi

Prema Nutricionistima Kanade, šljive rangiraju nisko na glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete razinu šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

4. Pomažu kostima

Istraživači sa Florida i Oklahoma Univerziteta 12 mjeseci su testirali dvije skupine žena u postmenopauzi. Jedna skupina je jela 100 grama suhih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obje skupine su konzumirale kalcij i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suhe šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kralježnici i podlaktici.

5. Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći da neutralizirate ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utječu na pamćenje.

6. Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, degeneracije makule.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije