Šest korisnih savjeta: Stručnjaci otkrili kako održati svoj vrt dok ste na odmoru

0
Radiosarajevo.ba
Šest korisnih savjeta: Stručnjaci otkrili kako održati svoj vrt dok ste na odmoru
Foto: Unsplash / Održavanje vrta tokom odmora

Ostavljeni sami na ekstremnoj vrućini i bez vode, čak i samo sedmicu ili dvije, mnogi bi vrtovi mogli postati isušeni i uništeni. Stoga je ključno da vlasnici kuća osmisle plan za brigu o svojim biljkama, povrtnjacima, travnjacima i vanjskim prostorima dok su odsutni.
 
Odlazite na odmor ovog ljeta, ali nemate plan što ćete napraviti sa svojim vrtom koji ste toliko tugo uzgajali? Pa, nema vremena poput sadašnjosti za izradu jednog. Uostalom, nećete željeti da sav vaš naporan rad bude uništen jednim putovanjem na more ili u inostranstvo. Također, nemaju svi prijatelje ili porodicu u blizini da im pomognu dok su na zasluženom odmoru.

Nat White, iz Rated People, rekla je: 'Ostavljeni sami na ekstremnoj vrućini i bez vode, čak i samo sedmicu ili dvije, mnogi bi vrtovi mogli postati isušeni i uništeni. Stoga je ključno da vlasnici kuća osmisle plan za brigu o svojim biljkama, povrtnjacima, travnjacima i vanjskim prostorima dok su odsutni'. Zato je Nat podijelila nekoliko vrhunskih savjeta stručnjaka o tome kako ovog ljeta održati svoj vrt živim i uspješnim izdaleka...

Pokosite prije nego krenete: Kako biste smanjili posao koji ćete morati obaviti kada se vratite, podrežite travu prije odlaska. 'Po mogućnosti kasnije tokom dana kada sunce nije tako jako', predlaže Nat, 'a zatim ga dobro zalijte navečer. Iako bi moglo biti primamljivo odmah pokositi travu, nemojte. Niža trava je osjetljivija na isušivanje od vrućine, stoga je samo zdravo pokosite kako biste je držali pod kontrolom'.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Napravite sustave zalijevanja od boca: Pomoću ovog pametnog trika možete pomoći svojim biljkama da izdaleka dobiju vodu. 'Cvjetne gredice, povrtnjaci ili biljke u loncima vjerovatno će patiti dok ste odsutni ako ne pada kiša, pa bi izrada DIY sustava za navodnjavanje u vašem vrtu mogla promijeniti situaciju', kaže Nat.

'Uzmite nekoliko čistih i praznih plastičnih boca, izbušite male rupice pri vrhu i okrenite ih naopako. Zatim ih napunite vodom i stavite ispod površine tla, pazeći da nisu preblizu biljkama, već da su ravnomjerno raspoređeni uokolo', objašnjava Nat, 'Voda će polako curiti iz boca dok se tlo oko njih suši dok vas nema. One se mogu staviti po vrtu, u cvjetnim gredicama, u većim teglicama ili u prostorima gdje će biljkama trebati dodatna pomoć da ostanu hidratizirane'.

Narodna medicina i korisni savjeti: Kada se bere koje ljekovito bilje

Narodna medicina i korisni savjeti: Kada se bere koje ljekovito bilje

Uradi sam sustavi za upijanje vode: 'Ovo je savršeno za biljke u kontejnerima ili manje vrtne biljke (pa čak i sobne biljke) gdje boce s vodom nisu prikladne', kaže Nat, 'Uzmite deblju vrpcu ili uže i stavite jedan kraj u zemlju, po mogućnosti blizu korijena, kako bi biljka dobila što više vode. Uzmite drugi kraj užeta i stavite ga u veliku posudu s vodom, pazeći da njegov teži kraj bude prema dolje, tako da bude uronjen u vodu. Postavite ga više od biljke jer će to omogućiti da voda putuje niz uže i osigurava da biljka bude zalijevana tokom vašeg odmora. Ako imate nekoliko manjih biljaka blizu jedne druge, možete napraviti niz sustava koristeći istu posudu za vodu. Velika posuda trebala bi biti dovoljna za zalijevanje manjih biljaka u posudama oko sedam dana'.

Potražite hladovinu: Sve pomične biljke bilo bi dobro držati podalje od sunca dok vas nema. 'Pogotovo ako doživimo još jedan toplinski val s visokom UV zračenjem', dodaje Nat, 'Ako u svom vrtu imate zasjenjena područja, premještanje biljaka u posudama tamo značit će da će izgubiti manje vode zbog topline i to će im pomoći da dulje ostanu hidratizirane'.

Dobro zalijte biljke prije odlaska: Pobrinite se da svojim biljkama date pristojnu količinu vode prije nego što se uputite na putovanje. 'Želite biti sigurni da ih zdravo zalijete prije nego što ih ostavite na neko vrijeme', objašnjava Nat, 'pa posvetite neko vrijeme pazeći da svako područje u vrtu dobije malo pažnje. Iako ne želite pretjerati i ostaviti svoje cvjetne gredice poplavljene, nešto jače zalijevanje nego inače pomoći će vašim biljkama da prežive dok ste odsutni'.

Obavezno koristite malč: Malčiranje je dobra ideja tokom cijele godine, ali ljeti je posebno zgodno. 'Dodavanje malča na bilo koje osjetljivo mjesto može pomoći u zadržavanju vlage, blokiranju korova i obogaćivanju tla hranjivim tvarima', kaže Nat, 'Možete upotrijebiti vrtni kompost ili bilo koju organsku tvar poput pokošene trave (od onog prije nego što ste pokosili) ili čak usitnjeni karton. Kako biste malčirali svoje biljke, prvo ih dobro zalijte, a zatim raširite debeli sloj materijala za malčiranje koji je dubok najmanje 5 cm na tlo oko biljaka', piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije