Šefovi više ne smiju zvati radnike nakon posla

Radiosarajevo.ba
Šefovi više ne smiju zvati radnike nakon posla

Mnogi radnici danas se osjećaju kao robovi mobitela: u svako doba i na svakom mjestu može ih nazvati šef. Često je jedini smisao takvog poziva da šef pokaže kako on još uvijek radi. Zato su se radnici VW-a izborili da im baš niko ne smeta u slobodno vrijeme - čak ni šef, prenosi Danas.hr.

Naime, u koncernu Volkswagena su radnici postigli dogovor kakav se ne viđa često: računarski operater je tako programiran da prestaje prosljeđivati elektronske poruke na službene mobitele tačno 30 minuta nakon što im je završilo njihovo (klizno) radno vrijeme. Tišina traje sve do pola sata prije početka radnog vremena narednog radnog dana.

To pravilo vrijedi za više od 1.100 saradnika automobilskog koncerna na nižem i srednjem nivou upravljanja. Visoki dužnosnici koncerna VW-a i dalje odmah dobivaju poruke kada su poslane, a poštede u slobodno vrijeme su izuzeti i saradnici koji su plaćeni izvan redovnih okvira.

Sagorjeli menadžeri nikom ne koriste
Saradnici Volkswagena su sa velikim zadovoljstvom pozdravili ovaj dogovor uprave i radničkog vijeća. Doduše, VW je oduvijek bio na glasu kao koncern koji uveliko poštuje zahtjeve (stalno zaposlenih) radnika, ali i u ovom koncernu su svjesni da menadžeri koji su sagorjeli (takozvani burn-out-sindrom), nikome ne koriste, piše Deutsche Welle.

Inače, stručnjaci za produktivnost ni slučajno ne misle kako su šefovski pozivi zaposlenicima u njihovo slobodno vrijeme dokaz nekakve velike marljivosti - nego prije svega hronična nesposobnost šefa da upravlja svojim i tuđim vremenom i resursima.

Psiholozi se jednoglasno slažu i kako je upravo ta "dostupnost" preko mobitela važan dio stresa kojem su izloženi zaposlenici i koji onda dovodi do "pucanja" pojedinih suradnika. Najbolji lijek je jasna granica, gdje je radno mjesto, a gdje na prvom mjestu više nije šef i firma, nego porodica i slobodno vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije