Sedam stvari koje bi svaka žena trebala znati o novcu

Radiosarajevo.ba
Sedam stvari koje bi svaka žena trebala znati o novcu

Postoje određene činjenice o novcu koje bi trebala znati svaka žena. Kontrola nad vlastitim financijama omogućit će vam da lakše realizirate svoje dugoročne ciljeve, a to je ujedno i prvi korak prema njihovoj realizaciji. Bilo da je riječ o kupnji kuće, automobila ili pak pokretanju vlastita poslovanja. S novcem valja postupati pažljivo, a njegov nedostatak može nam uništiti život, piše Žena.hr.

Možda ste već imali probleme s novcem u prošlosti ili pak vas roditelji nisu dobro naučili neke financijske lekcije. Bez obzira na sve, nikad nije kasno da preuzmete stvari u svoje ruke i da sami dovedete u red vlastitu financijsku situaciju. 

U nastavku pročitajte stvari koje bi svaka žena trebala znati o novcu.

1. Trošite manje nego što zarađujete

Od svih stvari koje bi žene morale znati o novcu, ova je na vrhu popisa. Nikad nemojte potrošiti sav mjesečni iznos koji zarađujete i uvijek probajte staviti nešto novca sa strane. Živimo u nesigurnim vremenima i nikad se ne zna što nam život može donijeti. Manja potrošnja od zarade zapravo je tajna koja dugoročno gledano vodi prema bogatstvu.

2. Pobrinite se o zdravstvenom osiguranju

Nije dovoljno imati samo zdravstveno osiguranje, već ugovorite i policu dopunskog. Mjesečno 70 kuna nije puno i bilo bi dobro da imate dopunsko jer nikad se ne zna što se vam može dogoditi u budućnosti. Nedostatak dopunskog zdravstvenog osiguranja može rezultirati ogromnim medicinskim troškovima ako vam kojim slučajem bude zatrebalo liječenje.

3. Pronađite financijski odgovornog partnera 

Ako naporno radite kako biste sredili svoje financijsko stanje i doveli ga na zelenu granu, nemojte dozvoliti svom partneru da upropasti sav vaš trud. Važno je da budete upućeni u trenutnu financijsku situaciju svog partnera ali i njegovu financijsku prošlost. Razgovarajte s partnerom o financijama, koji su vam prioriteti, ciljevi te kako ćete ih postići. Ako uistinu volite svog partnera i on voli vas, onda biste trebali imati zajedničke ciljeve kad je riječ o novcu.

4. Šopingirajte mudro

Nema ništa loše u tome da si koji put priuštite novi par cipela ili pak torbu o kojoj već dugo sanjarite. No važno je pametno šopingirati i kupovati samo ono što si uistinu možemo priuštiti. Drugim riječima, nemojte trošiti novac za stanarinu ili pak svoju uštedu kako bili ukorak s najnovijim modnim trendovima. Pratite akcije i kupujte robu s popustom.

5. Uvijek u kupnju pođite s popisom

Ako šopingirate bez popisa, postoji velika mogućnost da ćete kupiti stvari koje vam zapravo uopće ne trebaju. Što god kupovali, uvijek prije odlaska u kupnju sastavite popis i kupujte samo stvari s popisa.

6. Saznajte koliko vrijedite

Opće je poznata činjenica kako su žene uglavnom slabije plaćene od svojih muških kolega. No ne možete tražiti povećanje plaće ako ne znate koja je vaša stvarna vrijednost. Isto tako, morate znati svoju vrijednost kad idete na intervju za posao jer je time snažnija vaša pregovaračka moć. Istražite koliko iznosi prosječna plaća s obzirom na vaše obrazovanje, poziciju i iskustvo. 

7. Nemojte se bojati velikih koraka

Ako ste single i vaša je financijska situacija stabilna te ste dovoljno uštedjeli nemojte se bojati poduzeti veće životne korake poput kupnje kuće/stana ili automobila. Posjedovanje vlastite kuće u današnja je vremena veliki uspjeh pa ako si to možete priuštiti, zašto ne? 

Ako imate svoj novac, s njim postupajte pametno i razborito. A koji su vaši savjeti kad je riječ o novcu? 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije