Savršeni ljetni ručak: Šareni recepti

Radiosarajevo.ba
Savršeni ljetni ručak: Šareni recepti

Ručak za ponijeti na plažu izazov je i za najdomišljatiju kuharicu jer treba smisliti svaki dan različito jelo koje zadovoljava sljedeće uslove: jednostavno se priprema, svi ga vole, jednostavno se transportira i jede, nije lako kvarljivo i sadrži sve hranjive tvari.

Donosimo vam recept za jelo koje ima sve to!

Najjednostavnije rješenje

Naravno, većina na godišnjem jede puno tjestenine jer je brzo gotova i praktična. Klinci je obožavaju, lako se kombinuje, a ako izaberete integralnu verziju, nemate brige ni oko hranjivosti.

Tjestenina je baza i jela za koje donosimo recept, međutim, neka vam to bude samo baza – možete izvrtiti hrpu varijacija na temu tokom ljetovanja. Tjesteninu zamijenite smeđom rižom, kus kusom, bulgurom ili ječmom, povrće kombinujete prema tome što nađem na tržnici (kriterij je da bude svih boja), umjesto pesta začinite maslinovim uljem ili samo posolite. Umjesto dimljenog sira, kao izvor proteina može ići meso, mahunarka, riba, kuhano jaje…

Svaka tri-četiri dana, ipak, promijenite raspored i ručajte nešto 'na kašiku'.

Šarena ljetna tjestenina
Sastojci (za 4 osobe)

250 grama integralne tjestenine

150 grama brokule/cvjetače
2 srednje tikvice
200 grama cherry paradajza
200 grama sira
svježa paprika ili krastavci po želji
2 kašike pesta od bosiljka

Priprema

U većem loncu zakuhajte puno vode pa dodajte na cvjetiće natrganu brokulu ili cvjetaču. Treba im oko 15 minuta da se skuhaju pa prema uputama o vremenu kuhanja tjestenine izračunajte koliko minuta kasnije dodajete tjesteninu. Birajte kratku tjesteninu, djeci je praktičnija za jesti. Pet minuta prije kraja kuhanja dodajte i na kockice narezane tikivce.

Procijedite i isperite hladnom vodom pa svemu dodajte na kockice narezan dimljeni sir i prepolovljeni cherryparadajz i drugo svježe povrće po želji (vodu u kojoj se kuhalo povrće i tijesto nemojte baciti, bit će odličan temeljac za supu ili varivo). Začinite s dvije kašike pesta i dobro promiješajte.

Za pesto vam treba vezica bosiljka, bademi, parmezan i maslinovo ulje – odmjerite od oka i usitnite običnim štapnim mikserom pa dodajte ulja ako je potrebno doraditi teksturu. Prije odlaska na ljetovanje napravite teglica pesta od bosiljka i jednu od sušenih rajčica (recept je isti, samo dodajte sušeni paradajz).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije