Savršen recept za humus
Možda ste već pokušali pripremiti humus, ali niste bili zadovoljni ishodom. Ovo je recept za odličan humus. Vjerovatno znate da je osnovni sastojak humusa slanutak ili leblebija.
Važno je da ne koristite konzervirani slanutak jer je manje ukusan i hranjiv. Što manji slanutak nađete, ljepše će se usitniti i imati manje korice.
Da bi bio mekan nakon kuhanja, treba mu mnogo vremena. Proces kuhanja možete malo ubrzati ubacite li malo sode bikarbone u vodu, ali najbolje je je potopiti ga u vodu večer prije kuhanja. Također morate paziti na količinu bijelog luka kako ga ne bi bilo premalo ili previše.
Sastojci:
3 i pol šolje kuhanog slanutka
1/3 šolje tahina
3 češnja bijelog luka
1/4 šolje svježeg soka od limuna
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus malo za ukras
3/4 kašike kumina
Prstohvat crvene paprike
Paprika i svježe nasjeckan peršun za ukras
Priprema:
Nakon što ste u slanoj vodi skuhali slanutak, ocijedite ga te sačuvajte malo vode od kuhanja. Da bi humus bio još kremastiji, možete oguliti koru sa slanutka. Ako imate vremena, istisnite slanutak iz kore.
Zatim u multipraktik stavite slanutak, tahini pastu, bijeli luk, sok od limuna, 1 kašiku maslinovog ulja, kumin i crvenu papriku. Miksajte sve oko minutu i zatim probajte. Dodajte začina koji vam nedostaju, a ako je smjesa pregusta, ulijte malo vode od kuhanja slanutka koju ste sačuvali. Preselite humus u zdjelicu, poprskajte s malo maslinova ulja i ukrasite peršunom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.