Savjeti za uspješno roštiljanje

Radiosarajevo.ba
Savjeti za uspješno roštiljanje

Iako mnogi misle da je priprema hrane na roštilju jednostavna, često se mogu desiti i neprijatnosti. Kako biste ih izbjegli i postali autoritet u umijeću roštiljanja, pročitajte jednostavne i praktične savjete koje predlaže tportal.hr

Iako zvuči jednostavno, postoje brojni razlozi zbog kojih meso možete upropastiti, a samim time i cijelu roštiljadu - od smetenosti kuhara pa sve do prejake vatre. 

Napravite plan
Složite jelovnik, napišite detaljan popis potrebnih namirnica i nikako nemojte zaboraviti i rezervni plan 

Dozirajte temperaturu
Samo zato što roštilj može doseći temperaturu topljenja to ne znači da sve morate peći na najvišoj temperaturi. Suprotno uvriježenom mišljenju, deblji komadi mesa ili pak povrća bolje će se ispeći te će biti sočniji ako ih pečete malo dulje na nižoj temperaturi. Pečenje odreska debelog centimetar ili dva na najvišoj temperaturi nesumnjivo će rezultirati tvrdim i crnim komadom nejestivog mesa.

Malo masnoće nije loše
Masnoća jelu osigurava bolji okus, no previše masnoće može napraviti probleme. Naime pečenje masnijih komada mesa na otvorenoj vatri možda baš i nije dobra ideja. Masniji komadi mesa su znatno sočniji i ukusniji, no kako se meso peče tako se mast topi i kapa u samu vatru koja zbog toga može buknuti i pougljeniti vaš obrok u nastanku. To posebno imajte na umu kada pečete piletinu s kožom ili meso stavljate u marinadu s uljem.

Pripazite na šećer
Baš kao i masnoća, tako i šećer može izazvati pravu katastrofu. Naravno, nećete šećer direktno nanositi na meso, no činjenica je da se u kupovnim umacima za roštilj nalaze skriveni šećer. Stoga je svakako bolje napraviti vlastiti umak nego koristiti kupovnu. Međutim, ukoliko kupujete gotovi umak nanesite ga prije zadnjeg okretanja, netom prije nego li je meso gotovo.

Razmislite i o drugim opcijama
Popularno mišljenje je da se na roštilj stavljaju isključivo odresci, ćevapi ili pljeskavice, no to uopće nije tačno. Na roštilj možete staviti i marinirani kruh, mini pizze i naravno gotovo sve vrste povrća. Najvažnija stvar je naučiti kako se vatra ponaša i kako je kontrolirati, te ćete na roštilju moći peći gotovo sve što pečete i u pećnici, prenosi  tportal.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije