Savjet stručnjakinje: Koliko često treba brisati prašinu?

0
Radiosarajevo.ba
Savjet stručnjakinje: Koliko često treba brisati prašinu?
Foto: Pexels / Ilustracija

Održavanje kuće je ozbiljan posao. I sada kada imamo poluvrijeme između januarskih praznika idealno je vrijeme da malo temeljnije sredimo kuću i dočekamo predstojeći Božić.

Neke stvari se radi svaki dan, neke sedmično, a neki poslovi spadaju u sezonske. Kada je u pitanju brisanje prašine to bi trebalo da radimo jednom sedmično- osim ako situacija na policama i stočićima ne nalaže drugačije.

"Brisanje prašine je od vitalnog značaja za svaki dom", kaže Amanda Maid, koja se profesionalno bavi čišćenjem u jednoj američkoj kompaniji.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Neki ljudi su alergični na prašinu, nekima ona stvara dermatološke probleme - u svakom slučaju je veoma bitna stavka u održavanju domaćinstva.

"U idealnom slučaju, treba da brišete prašinu bar jednom sedmično. Ako to radite redovno, biće lakše da stanje samo održavate, nego da dozvolite da se stan ili kuća higijenski zapuste. Raspored brisanja prašine nije nešto što treba da radite po mom pravilu, već zaista zavisi od načina života u vašem domu i ko sve živi unutra. Ako imate ljubimce onda to zahtijeva redovnije čišćenje", navodi Amanda.

Pored brisanja prašine, ako imate psa ili nekog drugog ljubimca, potrebno je i češće mijenjati filtere u klima uređajima, pišu Nezavisne

Ako ste mislili da je brisanje prašine jednostavno prevlačenje lijevo i desno - niste u pravu.

Važno je da odaberete pravo sredstvo za čišćenje za početak.

"Ne bih preporučila bilo koji sprej za prašinu. Postoje mnogi koji nisu ekološki prihvatljivi, plus, imate neke proizvode za poliranje sa puno ulja koje će ostaviti tragove na namještaju. Idealno je da koristite vlažnu krpu da prvo obrišete područja prije nego što se vratite i ispolirate stočić suvom krpom. Preporučujemo da koristite krpe od mikrovlakana zbog njihovih mekih svojstava koje neće ogrebati ili ostaviti tragove i zbog njihovih upijajućih svojstava", preporučuje Amanda za Southern Living.

Iako su police i stočići prvi na udaru za brisanje prašine, ne zaboravite i sobne biljke.

Uvijek krenite od gornjih površina, ka dolje idući lijevo nadesno. Prebrišite stolove, noćne ormariće, ukrase, a ne zaboravite ni postolja od podnih lampi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije