Savjet stručnjaka: Piling lica ne radite često!

Radiosarajevo.ba
Savjet stručnjaka: Piling lica ne radite često!

Koliko je često potrebno raditi higijenski tretman lica, zavisi od osobe do osobe. Kod mlađih klijenata i osoba sa problematičnom kožom ove tretmane potrebno je raditi češće iz terapeutskih i estetskih razloga, savjetuje kozmetičarka Sanja Vujičić-Štrkić za Nezavisne.com.

Zreliju kožu treba rjeđe izlagati ovakvim tretmanima zbog osjetljivosti perifernih krvnih sudova i osjetljivog tonusa.

Ovaj tretman počinje skidanjem šminke i odmašćivanjem lica ili se odmah prelazi na pranje kože lica preparatima koji u sebi ne sadrže sapune ili neke druge supstance koje isušuju kožu, jer se već samim tim narušava PH kože.

Sljedeći korak, ali ne i obavezan, u zavisnosti sa stanjem kože, je piling. Pilinzi mogu biti abrazivni, oni koji mehanički skidaju odumrle slojeve kože, i hemijski, kada se odumrli slojevi kože skidaju određenim procentima voćnih kiselina. Ćeliji kože potrebno je 28 dana da prođe put od bazalnog sloja u kojem se i produkuju nove mlade ćelije do rožnatog sloja kože koji svakodnevno otpada. Savjet je da se pilinzi ne rade prečesto, osim u pojedinim tretmanima kada su indikovani i kada stručna osoba to procijeni.

Nakon ovoga prelazi se na parenje lica. Na lice se nanosi kompresa gaze na koju se u debelom sloju nanosi mješavina određenih biljaka koje pospješuju otvaranje pora i djeluju umirujuće na kožu. Zatim se nanosi termomaska koja zagrijava lice i na taj način otvaramo pore. Poslije toga radi se komedoekspresija ili popularno cijeđenje, 

Kada se lice temeljno očisti, treba ga dezinfikovati s visokom frekvencijom, aparatom koji na principu prolaska UV svjetla kroz staklenu elektrodu steriliše kožu. Zatim nanosimo masku za lice koja umiruje kožu, dezinfikuje i zatvara proširene pore. Takođe utiče i na seboregulaciju normalizujući Ph kože lica. Maska se skida uz laganu masažu. Zatim ide dodavanje seruma i krema uz konstantnu masažu. Tako se poboljšava periferna cirkulacija čime se bioaktivne supstance ubacuju u dublje slojeve kože i ubrzava se njihova resorpcija.

Tretman se završava adekvatnom kremom koja dodatno umiruje, njeguje i hrani kožu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije