Savjet roditeljima: Pretjerano utopljavanje djece opasno po zdravlje

Radiosarajevo.ba
Savjet roditeljima: Pretjerano utopljavanje djece opasno po zdravlje

Profesor s Medicinskog fakulteta turskog univerziteta 'Necmetin Erbakan' u Konyi Rahmi Ors je, u intervjuu za Anadolu Agency, istakao da su novorođenčad veoma osjetljiva i da se s njima mora pažljivo postupati, naglasivši da postoji niz grešaka koje mnogi roditelji čine, a koje mogu imati veoma opasne posljedice po zdravlje djeteta.

Jedna od tih pogreški vezana je za pretjerano utopljavanje djece prekomjernom odjećom. On tvrdi da je riječ o velikoj grešci i upozorava na posljedice, dodajući da se djetetu mora osigurati isključivo sobna temperatura.

"Djeca koja se prekomjerno obuku izložena su riziku gubljenja tečnosti u organizmu. To može imati i negativne posljedice po rad bubrega djeteta, pa čak može dovesti i do tragičnih posljedica. Naglo zagrijavanje organizma povećava i neke materije u krvi, a to također može negativno uticati na zdravlje organizma. Prekomjerna toplota nije ništa manje opasna od hladnoće i to svi trebaju imati na umu. Bitno je čuvati tjelesnu toplotu, ali i ne pretjerivati u poduzetim mjerama", upozorava Ors.

Ors također upozorava roditelje da svoju djecu pretjerano ne utopljavaju niti kada spavaju, jer time će ugroziti i kvalitet sna samog djeteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije