Savjet: Priprema novogodišnje trpeze u posljednji čas

Radiosarajevo.ba
Savjet: Priprema novogodišnje trpeze u posljednji čas

Čitam sinoć postove na društvenim mrežama i svako malo iskoči mi status mojih prijateljica, poznanica, kolegica. Pišu uglavnom "gotove kiflice", "napravljena ruska ili francuska salata", "narezana meza"... ljubomorna sam, ali me umor savlada i ne budem u stanju da i ja pripremim bilo šta za doček Nove godine.

Istina, nije mi ovo prvi put da sve pripreme ostavim za posljednji dan, ali svaki put ispadne kao da sam se pripremala danima.

Za početak odlučila sam naručiti mezu u jednom tržnom centru, koju ću "pokupiti" kada krenem s posla. Neću praviti one kiflice koje moram po nekoliko puta prekuhavati, jednostavno ću napraviti prekrasne brze kiflice sa sirom.

Za ove kiflice ili pogačice vam je potrebno:

500 g glatkog brašna
Prašak za pecivo
So
250 g svježeg sira
100 ml tekućeg jogurta
100 ml ulja
2 jaja

Za premazivanje:

Žumanjak i susam ili 2 kašike mlijeka i malo parmezana

Priprema:

Brašno pomiješajte s malo soli i praškom za pecivo. Sir propasirajte viljuškom te ga dodajte brašnu. Dodajte sve ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Tijesto izvadite na pobrašnjenu plohu i još malo izradite rukama i ostavite da odmara 15-ak min. Od tijesta pravite loptice i oblikujte pogačice. Pogačice (kiflice) stavite na pleh obložen papirom za pečenje.

Možete je premazati žumanjkom i pospite susamom, a drugu premažite s malo mlijeka i pospite parmezanom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 20 min. Savršene su, vjerujte!

A ruska i francuska salata, ništa lakše, pola sata posla i svježa salata je na stolu. Svi imamo neki svoj recept. Danas ću pojednostaviti.

Zamrznutu mješavinu povrća za francusku salatu stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 10 minuta. Kuhano povrće ocijedite i ohladite. U međuvremenu shuhajte i nekoliko jaja (3-4). Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i biberom i dodajte ohlađenom povrću. Dodajte isjeckane krastavce i jaja i sve zajedno lagano promiješajte.

Malo grickalica, sarme koja je ostala od jučer i za skroman doček Nove više nego dobro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije