Save the Children: Milioni žena se porađaju bez zdravstvene njege!

Radiosarajevo.ba
Save the Children: Milioni žena se porađaju bez zdravstvene njege!

Svake godine, 40 miliona žena porađa se bez stručne pomoći, pokazuje novo istraživanje koje je objavila organizacija Save the Children. Novi izvještaj Save the Children – Zaustavimo umiranje novorođenčadi (Ending Newborn Deaths) – pokazuje da je jedna polovina smrti u prvom danu života širom svijeta mogla biti spriječena da su majka i beba imale pristup besplatnoj zdravstvenoj njezi i stručnoj primalji. 


Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children kaže: “Grozno je da su u svijetu mnoge majke izgubile život, iako su njihovi životi mogli biti spašeni da im je samo pri ruci bio neko ko bi pazio da porod teče sigurno i ko bi znao šta činiti ukoliko dođe do krize. Pozivamo sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da učine sve što je u njihovoj moći da osiguraju da sve trudnice, porodilje, novorođenčad i djeca imaju besplatnu, stručnu i lako dostupnu zdravstvenu njegu, kako bi se u potpunosti iskorijenili tragični slučajevi koji se danas lako mogu spriječiti.”

Izvještaj možete preuzeti ovdje.

Marie (ime je promijenjeno zbog zaštite identiteta) ima 30 godina i živi u Demokratskoj Republici Kongo. Ovo je njeno šesto dijete. Došla je u bolnicu u Makota zdravstvenoj zoni, Mwene Ditu, Kasai Oriental, 2. novembra 2013. godine, kako bi se porodila, no došlo je do komplikacija i bio joj je potreban carski rez. Njena beba je sada izvan opasnosti, ali ona ne može napustiti bolnicu jer nema novca da plati operaciju koja joj je bila neophodna. Marie je dužna 53,000 Kongoških franaka (£35) koje ne može da plati, niti ima porodicu koja bi mogla platiti umjesto nje.

Kada je došlo vrijeme da napusti bolnicu, medicinski tehničari (muškarci) tražili su novac od Marie. Ona im je tada rekla da ne može da plati, te je zbog toga nisu pustili da ode. Njenih ostalih petero djece je kod kuće s njihovim ocem, koji pokušava da nađe novac koji je potreban da je oslobodi iz bolnice.

Gashaw Geleta, 24, muškarac primalja, pruža njegu Mulu Ali u Kelalla zdravstvenoj klinici u Kelalli, regija Amhara u Etiopiji. Ova klinika koju podržava Save the Children ima samo jednu primalju na 20.000 majki i ona porodi 25 beba mjesečno.

Adamin (16) porođaj trajao je dva dana prije no što je otišla na mjesto gdje se pruža zdravstvena njega kako bi rodila svoju bebu. Uslijed teškog porođaja, njena beba je rođena, ali nije disala. Beba je umrla dva dana kasnije. Adama je veoma tužna jer je morala napustiti školu zbog trudnoće.

Sierra Leone je na dnu ljestvice Indeksa humanog razvoja, s visokom stopom smrtnosti majki i djece. Često se opisuje kao jedno od najgorih mjesta na svijetu za porođaj i rođenje.

Primalja Rose Vishangweli doji svoju kćerku u Mkanga 2, selo u okrugu Lindi u Tanzaniji.

Tokom protekle godine, Save the Children je obučio 392 zdravstvena radnika u regiji Lindi u Tanzaniji i naučio ih vještinama koje su potrebne kako bi se zaustavilo umiranje vezano za porođaj i smrtnost novorođenčadi koje se može spriječiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije