Saudijski konzervativci: Časovi fizičkog za djevojčice vode prostituciji

Radiosarajevo.ba
Saudijski konzervativci: Časovi fizičkog za djevojčice vode prostituciji

Prijedlog za uvođenje predmeta 'fizičko vaspitanje' za djevojčice u javne škole Saudijske Arabije naišao je na žestok otpor konzervativnih vjerskih lidera, koji poručuju kako će, dopuste li se časovi fizičkog i djevojčicama, ovo voditi ka „preljubima i prostituciji“.

Trenutno samo privatne škole u Saudijskoj Arabiji dopuštaju djevojčicama časove fizičkog. No, Shoura vijeće, tijelo u Saudijskoj Arabiji koje imenuje kralj Abdullah, većinom glasova je u utorak glasalo da podrži kraljevskog ministra obrazovanja u naporima da se fizički odgoj omogući i djevojčicama.

Nakon ove vijesti, konzervativci su munjevito reagovali na društvenim mrežama, izvještava Wall Street Journal.

"Dajemo Shoura vijeću zeleno svjetlo za nastavak vesternizacije, a ovi koraci vode nevjeri i prostituciji“, napisao je na Twitteru Abdullah Al Dawood.

Drugi su pozvali na masovne ostavke članova najstarijeg vijeća, što je tijelo koje je obično odgovorno za izdavanje fetvi.

Kralj Abdullah počeo je posljednjih nekoliko godina (stidljivo) popuštati razna ograničenja ženama, uključujući i zakon koji omogućuje ženama da glasaju na općinskim izborima i da rade u maloprodaji. Ipak i dalje podržava konzervativne primjedbe na žene koje voze automobile i putuju bez muškog pratioca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije