Saudijska Arabija: Ateisti su teroristi!

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija: Ateisti su teroristi!

Ateisti, mirni demonstranti i osobe koje idu da se bore u inostranstvu obuhvaćeni su novim antiterorističkim zakonom u Saudijskoj Arabiji, piše list Independent.

Kralj Saudijske Arabije je u nekoliko dekreta koji za cilj imaju kontrolisanje terorizma takođe riješio da izađe i na kraj sa svim formama političkih disidenata i protesta koji mogu da "naškode javnom redu", javlja B92.

Novi zakoni doneseni su prvenstveno kako bi se izašlo na kraj sa sve većim brojem žitelja Saudijske Arabije koji napuštaju zemlju kako bi učestvovali u sukobima u Siriji i koji su se u domovinu vraćali s idejom o zbacivanju monarhije.

Prvi član dalje zakonske regulacije definiše terorizam kao "poziv na ateizam u bilo kojoj formi ili dovođenje u pitanje osnova islamske religije na kojoj je zemlja sazdana".

Predstavnici organizacije Human Rights Watch izjavili su da nove odredbe u vezi sa "terorizmom" sadrže jezik koji tužioci i sudije već koriste kako bi osuđivali nezavisne aktiviste i miroljubive disidente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije