Saudijke u borbi protiv zabrane vožnje za žene

Radiosarajevo.ba
Saudijke u borbi protiv zabrane vožnje za žene

Grupa žena iz Saudijske Arabije organizovaće 26. oktobra protestne vožnje širom te zemlje, kako bi se izborile za pravo da voze automobil.

Skoro 15.500 žena i muškaraca iz ove arapske države potpisalo je na internetu peticiju u kojoj se zalažu za ukidanje zabrane vožnje ženama.

"Saudijskavlada nema nikakvog opravdanja da zabrani vožnju odraslim građankama koje su sposobne da upravljaju automobilom", kaže se u peticiji, piše B92.

U međuvremenu, vodeća blogerka, Eman al-Nafjan, koja je u više navrata pozivala saudijske žene da prkose zabrani vožnje, privedena je u Rijadu 10. oktobra dok je kamerom snimala prijateljicu tokom vožnje.

Ova hrabra žena na svom blogu ohrabruje sugrađanke da na internet postavljaju video snimke, poput ovog, na kojima su prikazane kako voze automobil:

 

Prije nego što su ih policajci izvukli iz vozila, al-Nafjan je uspela da pošalje tweet sa fotografijom policijskog automobila uz poruku da ih je policija zaustavila. Na Twitteru su zatim uslijedile brojne reakcije podrške iz svih krajeva zemlje. Dvije žene su privedene, ali su ubrzo puštene.

Iako u zakonu o saobraćaju u Saudijskoj Arabiji ne postoji odredba koja izričito zabranjuje Saudijkama da voze automobile, uticajne vjerske vođe ga tumače na taj način. Zbog zabrane, organi vlasti ne izdaju ženama vozačke dozvole niti im priznaju dozvole koje su stekle izvan te zemlje.

Nedavno je jedan vjerski lider izjavio da saudijskim ženama ne treba dozvoliti da voze "jer tokom vožnje dolazi do pomjeranja karlice naviše što može dovesti do oštećenja jajnika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije