Sao Paulo, grad bez reklama

Radiosarajevo.ba
Sao Paulo, grad bez reklama

Mislite li da su ogromni reklamni bilbordi neizostavni dio konzumerističkog i kapitalističkog doba i da nema svrhe boriti se protiv njih? Jedan grad odličan je dokaz da se može sasvim lijepo živjeti bez ovog 'vizualnog zagađenja' javnog prostora.

Godine 2006. gradonačelnik brazilskog grada Sao Paula, Gilberto Kassab, odobrio je Zakon o čistom gradu, Lei Cidade Limpa, koji je podrazumijevao zabranu bilborda, neonskih reklama na vrhovima i bokovima visokih zgrada i općenito svih oblika reklamiranja u javnom prostoru. Izjednačivši 'vizuelno zagađenje' sa zagađenjem zraka ili vode, Kassab je zabranio svaki bilbord, plakat, kao i reklame na autobusima ili taksijima, na ulicama Sao Paula. U narednih nekoliko mjeseci gradski su oci uklonili na hiljade velikih i malih reklama, a kompanije su se redom žalile da će njihov posao nakon toga propasti.

Šest godina kasnije, kompanije u Sao Paulu nisu propale, ali su se morale brzo prilagoditi novonastaloj situaciji, ulagati u svoj kvalitet i pronaći alternativne načine oglašavanja, poput gerila marketinga ili online reklamiranja. Građani Sao Paula kažu da su zadovoljni ulicama bez reklama. Istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je da 70 posto građana smatra da je Zakon o čistom gradu bio koristan.

Primjer Sao Paula je u maju ove godine odlučio slijediti i Rio de Janeiro u sklopu kampanje Čisti Rio. Kampanja za Rio bez reklama dosad je provedena u historijskim dijelovima grada, gdje su reklame prijetile da sakriju značajne spomenike i svu ljepotu arhitekture, te u luksuznim kvartovima uz plaže.

A ako je Sao Paulo, najveća metropola južne hemisfere sa 12 miliona stanovnika, mogla provesti ovakav zakon, zašto ne bi mogao bilo koji drugi grad na svijetu?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije