Sandra Muratović: Kako tretirati depresiju

Radiosarajevo.ba
Sandra Muratović: Kako tretirati depresiju

Depresija je emocionalno stanje koje karakteriše  jaka tuga, osjećaj bezvrijednosti i krivnje.

Često dolazi do povlačenja od drugih ljudi, nesanice ili drugih teškoća sa spavanjem, promjena apetita (gubitak apetita ili povećanje apetita kako bi se popunila ''praznina''), teškoće u koncentraciji, gubitak interesa za seks i uopćeno za većinu aktivnosti koje su ranije pričinjavale zadovoljstvo.

Neraspoloženje ili depresija?

Kao što je normalno da ponekad osjetimo anksioznost, normalno je i da osjetimo sniženo raspoloženje. Npr., svima nam se desilo da  izgubimo blisku osobu - u takvoj situaciji je normalno da smo sniženog  raspoloženja i da nemamo energije i volje za uobičajene aktivnosti. Međutim, ako takvo stanje potraje duže vrijeme (barem dvije sedmice), ako smo većinu vremena tokom dana depresivni, ako nismo u mogućnosti da funkcionišemo kao do tada (da obavljamo svakodnevne aktivnosti - posao, škola, porodica), potrebno je razmotriti mogućnost razvoja depresivnih smetnji.

Ako imate misli o samoubistvu ili ste čak napravili plan za samoubistvo, obavezno se što prije javite stručnjaku za mentalno zdravlje (psihijatru, psihologu) ili Vašem ljekaru opće prakse. 

Tretiranje depresije

Farmakoterapija:
U nekim slučajevima je neophodno da osoba koristi određene lijekove kako bi popravila svoje raspoloženje i stekla dovoljno energije da se suoči sa depresijom. Lijekove smije prepisati isključivo psihijatar nakon detaljnog pregleda i razgovora. Na tržištu postoji više lijekova koji se koriste u liječenju depresije, ali će se psihijatar, na osnovu razgovora i analize, odlučiti sa određene lijekove koji bi Vam mogli pomoći. Nemojte sami uzimati psihofarmake jer Vam je neko rekao da su njemu/njoj pomogli. Ono što nekom pomaže, drugom ne mora. Opasno je uzimati lijekove na svoju ruku, prepustite tu odluku stručnjacima.

Psihoterapija:
Postoji više različitih vrsta psihoterapije koju možete izabrati kada je u pitanju depresija. Istraživanja su pokazala da KBT (kognitivno-bihejvioralna psihoterapija) i interpersonalna terapija daju dobre rezultate u tretiranju depresije. Kao i kod svake smetnje, potrebna je motivacija osobe koja se uključuje u tretman. Ako niste sigurni kojem psihoterapeutu da se obratite, razgovarajte sa psihijatrom ili Vašim ljekarom opće prakse, oni će Vas dalje uputiti.

Kombinovani tretman:
Psihoterapija i farmakoterapija: istraživanja pokazuju da kod težih depresivnih stanja kombinovani pristup daje najbolje rezultate, kako kratkoročne, tako i dugoročne. Lijekovi će pomoći u početku da Vas pokrenu, a psihoterapija će omogućiti da naučite kako da se suprotstavite depresivnim smetnjama koje će se možda opet javljati tokom Vašeg života.

Sandra Muratović, dipl. psihologinja
Psihološko savjetovalište ABC, Sarajevo

Čitajte:

Sandra Muratović: Stres i imunitet

 
 
 
 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije