Sami sebe uništavamo: Jedemo meso puno hormona i antibiotika

Radiosarajevo.ba
Sami sebe uništavamo: Jedemo meso puno hormona i antibiotika

Kad bismo znali šta sve jedemo, svi bismo postali vegetarijanci.

Građani koji na akcijama u trgovinskim lancima kupuju jeftino svježe meso da bi uštedjeli koji dinar, treba da znaju da su nerijetko na gubitku. Naime, domaći farmeri piliće i svinje hrane koncentratom u koji dodaju hormone za brži rast, antibiotike (preventivno protiv infekcija), kao i aditive i druge opasne materije koje u mesu vezuju vodu.

''Kupila sam prošlog vikenda pileće batake na akciji u jednoj trgovini po 300 dinara po kilogramu. Izgledali su lepo, ali kad sam počela da ih pržim, ulje je prskalo na sve strane, oči da mi istera. Meso je bilo puno vode i kad se ispeklo, smanjilo se skoro duplo'', kaže Beograđanka N. A., koja se javila redakciji Kurira, kako bi se požalila na prodavca.

Utovljeni za 35 dana

Bivši načelnik veterinarske inspekcije, dr veterinarske medicine Miroslav Stojšić potvrdio je za Kurir da se u meso dodaje sve i svašta.

On je kazao kako je meso koje se može kupiti u prodavnicama porijeklom s domaćih farmi koje rade na veliko. Proizvođači utove pilad za 35-40 dana do tri kilograma žive vage.

''To je nabildovano mlado meso i puno je vode. Stoka se hrani koncentratom u koji se dodaju hormoni, antibiotici i kokcidiostatici. Ti sastojci se deponuju u mesu i kostima i vrlo su opasni za zdravlje potrošača, naročito dece.''

Postajemo otporni na bakterije

U bolnicama je danas sve više ljudi koji obolijevaju od sepse jer su, zbog pretjeranog unosa antibiotika u organizam kroz hranu, bakterije na njih postale rezistentne - ističe Stojšić i objašnjava da su iz tog razloga danas krmenadle bijele.

''Kad takvo meso ostavite u frižideru, iz njega se iscijedi puna tacna vode'', kaže Stojšić i dodaje da se i u stočnu hranu, ali i u proizvode od mesa dodaje mnogo aditiva jer je to Uprava za veterinu dozvolila promjenom ranijih pravilnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije