SAD: Zašto konzervativci lude na privjesak 'vješalicu'?

Radiosarajevo.ba
SAD: Zašto konzervativci lude na privjesak 'vješalicu'?

Organizacija DC Abortion Fund već nekoliko godina prikuplja sredstva za žene s područja Washingtona koje same ne mogu platiti troškove abortusa, zalažući se za pravo na zdravstvenu zaštitu bez obzira na stanje u novčaniku.

Onima koji mjesečno doniraju 10 dolara ili više u ove svrhe, organizacija poklanja privjesak za lančić u obliku vješalice, kao znak zahvalnosti njihovoj podršci mogućnosti žene da izabere siguran abortus.

 

Vješalica je u ovom slučaju simbol zastrašujućeg i vrlo često smrtonosnog nelegalnog abortusa na kakav su žene bile prisiljene u vrijeme kada abortus u medicinskim ustanovama nije bio dozvoljen. Različiti nadriljekari obavljali su abortus na nehigijenski i nestručan način, a same žene su u očajanju različitim predmetima, hemijskim sredstvima ili otrovima pokušavale izvesti pobačaj.

Vješalicu je kao simbol borbe za pristup sigurnom abortusu koji neće ugroziti život žene još ranije izabrala organizacija Planned Parenthood koja pruža usluge besplatnog abortusa u SAD, ali i olakšava pristup kontracepciji, te savjetuje mlade. Vješalica podsjeća na dugu borbu za legalan pristup abortusu, ali i upozorava: više se nikad ne smijemo vratiti u doba kad su se abortusi obavljali na taj način.

Zabrana i zakonska ograničenja abortusa nikad nisu spriječili abortuse, ali su ugrozili brojne živote žena, poručuju pro-choice organizacije.

Američki konzervativci, konzervativni mediji i anti-choice pobornici ne mogu smisliti ovu kampanju i nakit koji simbolizuje podršku sigurnom abortusu i slobodi izbora žene, a njihova netrpeljivost prošle je sedmice doživjela i vrhunac, kampanjom na Twitteru pod nazivom Smrt nakitu, piše Libela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije