SAD: Učenica prijavila silovanje, izbacili je iz škole

Radiosarajevo.ba
SAD: Učenica prijavila silovanje, izbacili je iz škole

Kada je Rachel Bradshaw-Bean prijavila silovanje u školi u Teksasu, školski zvaničnici su stupili u „akciju“ i izbacili je iz škole, piše NBCNews.com.

„Osjećala sam se kao kriminalac“, govori ona dok objašnjava događaj iz decembra 2010. godine u prvom intervjuu nakon incidenta. Optužena za „javnu razvratnost“ poslata je u specijalnu školu za učenike sa problemima sa disciplinom, zajedno sa mladićem koji ju je napao. „Viđala sam ga tamo cijelo vrijeme“, govori ona.

Ali ovo nije izolirani slučaj. Događaji u Srednjoj školi Henderson u Teksasu predstavljaju teškoće s kojima se djevojke suočavaju kada prijavljuju seksualne napade u školama. „Srednje škole širom države ne suočavaju se sa odgovornošću sa prijavljivanjem seksualnog nasilja i uznemiravanja“, rekla je advokatkinja Neena Chaudhry iz Nacionalnog centra za prava žena.

Bradshaw-Bean i njena porodica podnijeli su tužnu protiv škole tvrdeći da je prekršila federalni zakon o diskriminaciji polova tokom edukacije.

Pod tim zakonom škola mora slijediti određena pravila kod prijavljivanja seksualnog nasilja, uključujući unutrašnju istragu mimo policije. Srednja škola Henderson se oslonina na policijski izvještaj u kojem je stajalo da je seksualni čin bio s pristankom.

Prema izvještaju iz 2011. godine od 2007. do 2008. godine prijavljeno je 3.800 slučajeva seksualnog nasilja i 800 prijavljenih silovanja ili pokušaja silovanja.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije