SAD: Novi lijekovi za pogubljenje osuđenika izazvali velike reakcije

Radiosarajevo.ba
SAD: Novi lijekovi za pogubljenje osuđenika izazvali velike reakcije

Novi lijekovi za pogubljenje osuđenika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), izazvale su velike reakcije u ovoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U SAD-u smrtna kazna se obično izvršava ubrizgavanjem injekcije u tijelo, a u ovoj zemlji smrtna kazna se primjenjuje u 32 savezne države.

Dva osuđenika Michael Yowell i William Happ su osuđenici koji su pogubljeni u posljednjih deset dana. Yowell, koji je usmrtio svog oca, ugušio svoju majku te zapalio porodičnu kuću u Teksasu 1998. godine, pogubljen je uz injekciju koja sadrži pentobarbitalu, dok je Happ koji je osuđen zbog ubistva jedne žene 1986. godine, pogubljen sa injekcijom koja sadrži hidrohlorid. 

Hidrohlorid nije ranije korišten u pogubljenjima. Na Happu se vidjelo da je on duže ostao svjestan i da mu je tijelo bilo duže vremena u grču nakon gubitka svijesti, u odnosu na pogubljenje koje se izvrši korištenjem pentobarbitale.

Direktor Informativnog centra o pogubljenjima u Washingtonu Richard Dieter je rekao kako ovakvo pogubljenje podsjeća na "eksperimente koji se vrše nad ljudima".

Injekcija je Happu ubrizgana u 06:02h, a njegovo tijelo se grčilo narednih 14 minuta, dok nije izgubio svijest. 

Borci za ljudska prava smatraju da je ovaj postupak nehuman, te da se lijekovi ne trebaju testirati na osuđenicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije