SAD: New Jersey legalizovao istospolne brakove

Radiosarajevo.ba
SAD: New Jersey legalizovao istospolne brakove

Guverner New Jerseya Chris Christie saopštio je danas da neće podnijeti žalbu na odluku suda da se u toj američkoj saveznoj državi dozvoli sklapanje istopolnih brakova. Kako prenose agencije, Christie je to saopštio, nakon što su u ponoć počeli da se sklapaju prvi takvi brakovi, dozvoljeni nakon nedavne odluke suda.

"Iako se guverner snažno protivi tome da sudske odluke zamijene glas naroda na referendumu, on poštuje odluku sudskih organa, koji ovu vrstu brakova smatra ustavnim i guverner će obezbediti da se zakon prema odluci suda i primenjuje", saopšteno je iz Christiejevog kabineta.

Do sada je 14 američkih saveznih država, uključujući i prijestonicu Distrikt Columbia, dozvolilo sklapanje istospolnih brakova.

Vrhovni sud New Jerseya je prošlog mjeseca donio odluku kojom se legalizuju istopolni brakovi, ocjenjujući da bi u suprotnom tim građanima bila uskraćena njihova ustavna prava.

Prethodno je u junu Vrhovni sud SAD poništio dijelove Zakona o zaštiti braka, koji predviđa kao legalne samo heteroseksualne brakove, navodeći da federalna vlada mora da obezbijedi ista prava i za one koji stupe u istospolni brak.

Ta vrsta brakova još nije dozvoljena u 37 saveznih država u SAD, koje su ih zabranile zakonski ili kroz svoje ustave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije