SAD: Kondomi za dvanaestogodišnjake

Radiosarajevo.ba
SAD: Kondomi za dvanaestogodišnjake



Sa samo nekoliko klikova mišem 12-godišnjaci mogu dobiti besplatne kondome i isporučene na kućna vrata. Tablete za "jutro poslije" mogu dobiti djevojčice od 15 godina starosti.

Ova odluka federalne vlade izazvala je različite reakcije.

"Pitao bih roditelje: ko treba donositi odluke vezane za vašu djecu, vi kao roditelj ili država koja nije u kontaktu s vašom djecom i nema razumjevanja", izjavio je za CNN svećenik San Diega Chris Clark.

"Da je meni 12 godina i da čujem na TV-u ovakvu vijest pogledao bih svoje LEGO kocke i osjećao se kao gubitnik i pomislio 'da li svi to rade osim mene?', rekao je CNN-ov komentator Song Sing Sing.

Zdravstveni radnici upozoravaju na alarmantan broj seksualno prenosivih bolesti među teenagerima i pozivaju na hitnu akciju.

Projekt "Dostupnosti kondoma" aktivan je oko godina dana. Prošli mjesec se proširio na okruge San Diego i Fresno. Svako starosti od 12 do 19 godina može naručiti online do 10 pakovanja kondoma.

Sa svakom narudžbom teenageri dobiju i lubrikant da bi smanjili mogućnost pucanja, kao i edukacione informacije.

Prošle godine mladima je poslato oko 300.000 kondoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije