SAD: Avion padao 500 metara da izbjegne sudar

Radiosarajevo.ba
SAD: Avion padao 500 metara da izbjegne sudar

Američki avion pun putnika ponirao je užasavajućih 500 metara da bi izbjegao sudar sa manjim avionom, piše NBCNews.com.

Administracija američke avijacije rekla je Associated Pressu da je u toku istraga o incidentu koji se dogodio na nebu iznad Michigana.

Airbus A319 poletio je iz Detroita sa 126 putnika i posadom od pet ljudi, te krenuo ka Dallasu. Iznad Michigana, oko 8:22 sata po lokalnom vremenu, kontrolori leta su upozorili da je u blizini avion sa padobranicima.

"Pilot Airbusa je potvrdio da može vidjeti manji avion na svom sistemu za izbjegavanje sudara. Minutu kasnije avion je primio automatsko upozorenje u kojem se zahtjevalo da avion krene sa poniranjem od skoro 500 metara", rekla je glasnogovornica Federalne avio administracije.

Dva aviona su bila na najbližoj udaljenosti od 2,5 kilometara horizontalno i 120 metara vertikalno.

"Svaka osoba u avionu je vrištala, mislili smo da padamo", rekla je jedna od putnica Janet Dunnabeck. "Osjetila sam kao da padamo, da ćemo pasti i umrijeti."

Glasnogovornica avio kompanije, u čijem vlasništvu je avion, izjavila je da su piloti slijedili odgovarajuće procedure i prilagodili let nakon što su primili obavijest da je drugi avion u blizini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije