S prehranom bogatom proteinima lakše do ciljane kilaže

Radiosarajevo.ba
S prehranom bogatom proteinima lakše do ciljane kilaže

Naučnici australijskog Univerziteta Sydney objašnjavaju da ljudi koji unose premalo proteina najčešće pretjeruju s ugljikohidratima, neprijateljima vitke linije, piše Daily Mail.

Ljudsko tijelo daje prednost proteinima pred ugljikohidratima i masnoćama, a nakon unosa proteina čovjek duže osjeća sitost, pa oni koji žele smršaviti umjesto brojanja kalorija trebaju posegnuti za proteinima.

"Zbog toga su dijete poput Atkinsove, koja se temelji na bjelančevinama, vrlo uspješna. Da bi takva prehrana bila zdrava za tijelo ne treba se oslanjati samo na proteine iz mesa, već i na one iz jaja, sireva i povrća" rekao je voditelj studije, profesor David Raubenheimer.

Oko 20 posto dnevnog unosa kalorija treba dolaziti iz proteina, što omogućava i održavanje vitkosti nakon dijete, jer proteini su nužni i za zdrav rast te obnovu tjelesnih tkiva, kao što su mišići, srce, unutarnji organi i koža. Proteine možete naći u piletini, junetini, teletini, puretini i ribi, punomasnim sirevima poput mozzarelle, grah, jaja, jogurt, mlijeko i sojino mlijeko, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije