Ružičasti dim iznad Vatikana!

Radiosarajevo.ba
Ružičasti dim iznad Vatikana!


Tekst objavljujemo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanih grupama.

Nakon što su jučer zatvorena vrata Sikstinske kapele i započele konklave za izbor novog pape u čemu učestvuje 115 kardinala, zagovornice veće uloge žena u Rimokatoličkoj crkvi su na brežuljku iznad Vatikana pustile ružičasti dim, javio je Reuters.

Oponašajući tradicionalne dimne signale iz Sikstinske kapele - bijeli dim za novog papu i crni dim za neodlučno glasanje, žene, među kojima je bilo njih iz Velike Britanije, SAD i Australije, su nosile i ružičastu odjeću i bedževe s porukom Zaređujte žene.

Učesnice su na protestu podjetile da žene već igraju važnu ulogu u Ckrvi, podučavajući i brinući se za mlade katolike, a također obavljaju dobar dio misionarskog posla, no nije im dopušteno učestvovati u visokim dužnostima.

"Sadašnji klub starih momaka ostavio nam je Crkvu posrnulu zbog skandala, zlostavljanja, seksizma i tlačenja", kazala je Erin Saiz Hanna, direktorica Ženske konferencije za zaređivanje, jedne od manjih grupa okupljenih na brežuljku Janicullum preko puta katedrale Svetog Petra. Ona je dodala da katolici trebaju vođu koji će biti otvoren za dijalog i prigrliti dar ženske mudrosti na svakom nivou crkvenog upravljanja.

Zaređivanje žena - zločin protiv vjere

Vatikan tvrdi da se žene ne mogu zaređivati za svećenice jer je Isus Krist svojevoljno izabrao muškarce za svoje apostole. Zagovornici zaređivanja žena tvrde da je Isus samo slijedio običaje svog vremena.

Ružičasti dim pušten je tokom vikenda i u New Orleansu, a slična se događanja planiraju u još nekim gradovima u SAD-u.

Nekolicina kardinala koji učestvuju u konklavama govorili su o potrebi da se nanovo razmotri uloga žena u Crkvi i otvaranje visokih položaja ženama. Ipak, zvanični stav Vatikana o zaređivanju žena jeste da je to „zločin protiv vjere“, a svaki takav pokušaj istražuje Kongregacija doktrine vjere, organizacije koja je nekada bila poznata kao Sveti ured za inkviziciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije