Rusija uvodi 'liječenje' homoseksualnosti i oduzima djecu gay roditeljima?

Radiosarajevo.ba
Rusija uvodi 'liječenje' homoseksualnosti i oduzima djecu gay roditeljima?

Putinov rat protiv LGBT zajednice ulazi u novu etapu. Nakon što je donio zakon kojim strogo kažnjava 'gay propagandu', ruski parlament odlučio je izraditi zakon koji će gay osobama nuditi 'korektivnu terapiju'.

Takozvana 'ex-gay terapija', odnosno metoda promjene seksualne orijentacije, već se u prošlosti pokazala neučinkovitom i krajnje štetnom za gay osobe. Uostalom, sve veće medicinske organizacije osudile su ovu praksu i nazvale je iznimno štetnom, piše Crol.hr.

'Terapija bi omogućila normalan život'

U slučaju da prođe parlament, 'terapija' bi se temeljila na principima anonimnosti i dobre volje. No, ako je suditi prema političko-društvenim zbivanjima u Rusiji i okrutnom ratu prema LGBT zajednici, pitanje je vremena kada će 'ex-gay terapija' postati obavezna.

"Hoće li osobama koje prekrše zakon o 'gay propagandi' biti ponuđena bolna korektivna terapija kao zamjena za zatvorsku kaznu?", pitaju se na portalu The New Civil Rights Movement.

Jedan od članova parlamenta, Mikhail Degtyarev, izjavio je za lokalne medije da će "ova terapija gay osobama pružiti mogućnost da se vrate normalnom životu kakav živi 95 do 99 posto građana Rusije".

Degtyarev očito ne zna ništa o 'korektivnoj terapiji', s obzirom na to da su svi oni koji su podržavali ili još podržavaju ovu praksu zaključili da ona ne može promijeniti seksualnu orijentaciju osobe.

Ponovna zabrana darivanja krvi i – oduzimanje djece?

Ruski mediji navode da bi ova 'inicijativa' omogućila gay osobama anonimne konsultacije s psiholozima, psihoterapeutima i seksolozima.

Degtyarev je napomenuo i kako parlament neće stati na ovim zakonima. Naime, u pripremi je i izrada zakona kojim bi se gay osobama zabranilo darivanje krvi, iako je takav zakon ukinut 2008. Iako za to nema naučnih dokaza, povratak ovog zakona Degtyarev opravdava "činjenicom" da je među zaraženima virusom HIV-a čak 65 posto gay osoba.

No, ni tu ruska priča ne staje. Osim navedenih, Putin i parlament navodno planiraju napraviti zakon kojim će se svim istospolnim parovima oduzeti djeca. Barem tako tvrde neki ruski novinari, među kojima i Masha Gessen, koja s partnericom i djecom već pakira torbe za New York ne bi li izbjegla, u tom slučaju više nego izvjesno razdvajanje obitelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije