Rusija tokom Olimpijade prestaje sa ugnjetavanjem LGBT osoba

Radiosarajevo.ba
Rusija tokom Olimpijade prestaje sa ugnjetavanjem LGBT osoba

Ruski zakon protiv „gay propagande“ se neće primjeniti na učesnike i goste Zimskih olimpijskih igara u Sochiju 2014. godine, izjavio je glavni ruski predlagač zakona, piše Rt.com.

„Olimpijske igre su glavni međunarodni događaj. Naš zadatak je da budemo politički korektni i tolerantni koliko možemo biti. Zato smo donijeli odluku da ne pokrećemo pitanje o tom problemu tokom igara“, novinska agencija Interfax citira Igora Ananskikha, predsjedavajućeg Komiteta ruske dume za trening, sport i mlade.

Izjava Ananskikha je u protivnosti sa komentarima ruskog ministra sporta Vitalyja Mutka, koji je rekao u četvrtak da se neće praviti ustupci stranim sportistima i posjetiocima Olimpijade.

„Niko ne zabranjuje sportisti sa netradicionalnom seksualnom orjentacijom dolazak u Sochi, ali ako izađe na ulicu i počne to propagirati držat će se odgovornim“, rekao je Mutko.

Izjava ruskog predlagača zakona više se slaže sa prethodnim izjavama Međunarodnog olimpijskog komiteta da su „dobili osiguranja sa najvišeg nivoa vlade Rusije da legislativa neće zahvatiti one koji prisustvuju ili učestvuju u Olimpijadi“.

Ruski LGBT aktivisti vjeruje da ustupci stranim sportistima i posjetiocima nisu dovoljni, te da će nastaviti pokušavati oboriti zakon o gay propagandi na sudu.

Legislativa o „zabrani homoseksualne propagande manjinama“ je stupila na snagu 30. juna kada je potpisao predsjednik Putin. Ona je amandman na Zakon o „zaštiti djece od informacija štetnih za njihovo zdravlje i razvoj“. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije