Rusija: Sud razmatra žalbu članice Pussy Riota

Radiosarajevo.ba
Rusija: Sud razmatra žalbu članice Pussy Riota

Sud u Rusiji u srijedu je počeo da razmatra žalbu Marije Aljohine, jedne od dvije članice punk grupe Pussy Riot koje se nalaze u zatvoru, na odluku suda da odbije njen zahtjev za prijevremeno oslobađanje.

Aljohina nije bila prisutna u sudnici u Permskoj oblasti (Ural), a zahtjev da bude oslobođena prije određenog roka iznijela je putem videokonferencije, prenijeli su francuski mediji pozivajući se na novinsku agenciju RAPSI.

Više od 100 čuvenih svjetskih muzičara uputili su u ponedjeljak apel za oslobađanje Aljohine (25) majke jednog djeteta  i 23-godišnje Nadežde Tolokonjikove, druge članice punk grupe koja se nalazi u zatvoru.

Aljohina služi kaznu u zatvoru u gradu Berezniki, u Permskoj oblasti, dok se Tolokonjikova nalazi u zatvoru u Mordoviji, oblasti  640 kilometara istočno od Moskve.

One su uhapšene u februaru 2012. godine, nakon pjevanja punk molitve u katedrali u Moskvi, u kojoj su tražile od Bogorodice da skine Putina s vlasti, podsjećaju francuski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije