Rusi će hapsiti gay sportiste na ZOI u Sočiju?

Radiosarajevo.ba
Rusi će hapsiti gay sportiste na ZOI u Sočiju?

Američki olimpijski komitet je na e-mail adrese svih potencijalnih učesnika ZOI u Sočiju poslao cirkularno pismo u kojem se upozorava na ruski zakon o homoseksualnosti.

U Rusiji je sada zabranjeno i da se priča o homoseksualnosti kada u okolini ima djece, a, tehnički gledano, pravno će biti gonjeni svi koji budu propagirali “netradicionalne seksualne relacije”. Javno isticanje simbola LGBT zajednice, kao, recimo, zastava duginih boja ili držanje za ruke takođe je kažnjivo i “prestupnici” se suočavaju sa odlaskom u zatvor. Od ovoga u Rusiji nisu izuzeti ni stranci, javljaju Nezavisne.

Zašto sada ovo pišemo, pitate se? Pa, zato što u Soči, za šest mjeseci, stiže nekoliko hiljada sportista iz svih krajeva svijeta. Stižu na Zimske olimpijske igre, a Rusija je spremna da hapsi sve one koji budu protežirali i promovisali homoseksualnost.

„Ukoliko se do tada zakonski uokvire neke stvari. Ukoliko predsjednik stavi potpis ne vidim nijedan razlog da se ne kažnjavaju i stranci. Pa i sportisti“, kaže Vitali Milonov, jedan od pravnika koji učestvuje u izradi zakona, ali i jedan od ljudi koji je bio na čelu povorke koja je u Moskvi protestvovala protiv gej parade.

Međutim, i pored strogog insistiranja na poštovanju ovog zakona, kada se usvoji, predsjednik Rusije Vladimir Putin je, kako prenosi Interfaks, spreman na kompromis…

„MOK je dobio uvjeravanja da najviši nivo vlasti neće krivično goniti niti uznemiravati one koji budu došli na ZOI“, rekao je jedan neimenovani izvor blizak ruskom Olimpijskom komitetu, dodavši: „Diskriminacije sportista, zvaničnika i gledalaca neće biti!“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije