Robot koji će nas sve izmlatiti

Radiosarajevo.ba
Robot koji će nas sve izmlatiti
Dobrovoljac prima robo-batine

Isaac Asimov bi vjerovatno bio zgrožen eksperimentima koji se odvijaju u robotičkim laboratorijima u Sloveniji. Naime, moćni robot neprestano tuče ljude u pokušaju izazvanja blagih do nesnosnih bolova, što je u prividnoj suprotnosti sa čuvenim prvim zakonom robotike - "Robot ne smije povrijediti ljudsko biće".

Ipak, robo-mlaćenje proizilazi iz dobre namjere, tvrdi Borut Povše, koji ima etičko odobrenje za rad od strane Univerziteta u Ljubljani. Povše je naveo šestoricu kolega da dopuste da ih snažni industrijski robot neprestano udara po rukama kako bi se procijeno prag boli za humanoidne robote.

Povše objašnjava da to nije zato što smatra da je prvi zakon robotike previše ograničavajući za praktičnu primjenu, već zbog toga da bi se pomoglo da ga roboti u budućnosti ne bi kršili. "Čak i roboti dizajnirani po Asimovljevim zakonima mogu kolizirati sa ljudima. Mi pokušavamo da se osiguramo da, i kada se to desi, kolizija ne bude prejaka", kaže Povše. "Pokušavamo napraviti prve korake u definiranju granica brzine i ubrzanja robota te idealne veličine i oblike alata koje koriste, kako bi sigurno mogli raditi sa ljudima", dodaje.



Tim će nastaviti svoja istraživanja koristeći umjetnu ljudsku ruku kako bi moderirali fizičke posljedice daleko težih sudara. Konačno, ideja je da se brzina i snaga robota automatski limitiraju, čim u blizini osjeti ljudsko biće, kako bi se preventiralo ranjavanje. Povše je svoj rad predstavio na IEEE's Systems, Man and Cybernetics konferenciji u Istanbulu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije