Robonauti u svemiru

Radiosarajevo.ba
Robonauti u svemiru

Astronautima će u svemiru ubuduće društvo praviti i roboti. Na posljednjem putovanju broda Discovery posadi se priključio i prvi čovjekoliki robot - Robonaut 2, koji će ljudskoj posadi pomagati na Međunarodnoj svemirskoj stanici, prenosi portal Trojka.rs.

Riječ je o robotu teškom oko 135 kilograma, koji su zajednički razvili NASA i kompanija General Motors. Robonaut ima šljem na glavi i ruke koje izlaze iz robustnog torza. Iako posjeduje i donje ekstremitete, kretat će se uz pomoć točkova, dok su njegove ruke dizajnirane tako da mogu da koriste alate koji se već nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Procijenjena vrijednost jednog ovakvog robota je 2,5 miliona dolara.

U NASA-i se nadaju da će roboti R2 (sličnost sa čuvenim R2D2 iz filma Star Wars je ipak samo slučajna) pomagati astronautima od krvi i mesa tokom boravka u orbiti u čišćenju i pospremanju stanice, obavljanju višesatnih šetnji u svemiru po ekstremnoj vrućini ili hladnoći i rješavanju hitnih situacija, poput požara, ili curenja toksičnih materija.

Robonauti bi mogli i da istražuju asteroide i druge planete, krčeći ljudima put u svemir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije