Riba na tanjiru ključna za zdravo starenje
![Riba na tanjiru ključna za zdravo starenje](https://radiosarajevo.ba/assets/default/article/871x540.jpg)
Redovno konzumiranje ribe neophodno je za aktivan život starijih ljudi, upozoravaju naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje i ishranu u Japanu, prenosi Tanjug.
Stariji ljudi koji jedu ribu imaju do 39 posto manji rizik od fizičkih i psihičkih bolesti u sljedećih sedam godina, a za sve su zaslužni proteini, potvrdila je studija sprovedena na 1.000 ljudi, piše Daily Mail.
Riba izgrađuje mišiće i smanjuje rizik od povreda, ali s godinama tijelo teže apsorbira ribu pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti.
Osim toga, riba obiluje omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju bol od artritisa i odlična su prevencija za demenciju.
Veći unos visokokvalitetnih proteina kojima riba obiluje neophodna je za normalno funkcioniranje starijih ljudi.
Psihičko i fizičko propadanje koje dolazi s godinama veliki je teret za ekonomski sistem, bolnice i staračke domove, ali i ljude, pa je zadatak svake zemlje da osigura zdraviji i kvalitetniji život starijih, istakli su istraživači.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.