Redovnom kontrolom do smanjenja broja karcinoma grlića maternice

Radiosarajevo.ba
Redovnom kontrolom do smanjenja broja karcinoma grlića maternice

Povodom obilježavanje Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice, voditeljica Odjela ‎za ginekologiju i porodiljstvo KB-a Mostar dr Vajdana Tomić kazala je za Fenu kako bi redovno kontroliranje, odnosno redovno uzimanje Papa testa, cijepljenje mladih djevojaka protiv HPV-a i odgovorno spolno ponašanje bio pravi put da se postignu vrhunski rezultati i da se broj karcinoma grlića maternice svede na najmanju moguću mjeru.

Ona je dodala kako je teško govoriti o broju uzetih Papa briseva jer se u Heregovini, a vjerovatno i u čitavoj BiH, više briseva uzme u privatnim ordinacijama nego u ginekološkim ambulantama domova zdravlja te naglasila kako su zahvaljujući medijima i određenim aktivnostima struke, pa i obilježavanju ove sedmice prevencije, žene postale svjesne potrebe redovnog testiranja. 

"Idealno rješenje je organizirani probir, odnosno obavezno testiranje žena određene dobi, kao što je to u nekim razvijenim zemljama zapada", kazala je Tomić te dodala kako je za tvz. oportunistički probir kada žene same odluče da urade Papa test važno da žene dobiju informaciju i da shvate da je potrebno to uraditi. 

"Broj karcinoma grlića maternice koji su u stadijumu invazivnog karcinoma je još uvijek neprihvatljivo visok i to nam je pokazatelj da je taj probir još uvijek nezadovoljavajući, odnosno da je nezadovoljavajući broj žena obuhvaćen tim probirom",  kazala je Tomić.

Govoreći o primarnoj prevenciji i cijepljenju protiv HPV-a, Tomić je kazala kako zainteresovanost mladih djevojaka za cijepljenje nije velika zbog nezadovoljavajuće informiranosti i edukacije, kao i zbog lošeg ekonomskog stanja te je naglasila kako je to, uz odgovorno spolno ponašanje, najidealniji način prevencije.

U sklopu obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića materice, u Kliničkoj bolnici Mostar postavljeni su info štandovi na kojima se građani mogu informirati o karcinomu grlića materice, načinima zaštite i o cijepljenju protiv HPV-a kao jednoj od mjera prevencije. 

Aktivnosti oko obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića materice provodi Evropska asocijacija protiv raka grlića materice (ECCA), i to od 2007. godine.

Cilj obilježavanja ove sedmice je podizanje svijesti građana o ovom oboljenju koje se, uz pomoć preventivnih metoda, može suzbiti u velikoj mjeri. 

Prema podacima ECCA, u Evropi godišnje od ove bolesti oboli oko 60.000 žena, dok ovo oboljenje kod oko 30.000 žena godišnje rezultira smrtnim ishodom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije