Recikliranim opušcima protiv korozije

Radiosarajevo.ba
Recikliranim opušcima protiv korozije
Umjetnička instalacija "najvećeg opuška na svijetu" na Trafalgar Squareu

Naučnici su procijenili da 4,5 biliona opušaka završi u našem okolišu svake godine. Oni sadrže toksine koji mogu ubiti ribe i okolišu naškoditi na razne načine, zbog čega njihovo recikliranje može riješiti mnoge probleme.

Nova studija koju su u američkom naučnom časopisu Industrial & Engineering Chemistry Research objavili kineski naučnici, pokazuje da u recikliranje osim starih novina, limenki piva i sokova i drugog tradicionalnog otpada treba uključiti i neka druga potencijalna blaga, npr. opuške cigareta, prenosi portal znanost.com.

U svom radu Opušci cigareta i njihova primjena u inhibiciji korozije za čelik N80 pri 90°C u otopini hlorovodične kiseline (Cigarette Butts and Their Application in Corrosion Inhibition for N80 Steel at 90°C in a Hydrochloric Acid Solution), Jun Zhao iz School of Energy and Power Engineering, univerziteta Xi’an Jiaotong sa saradnicima sa Tubular Goods Research Center of CNPC i univerziteta Xi’an Shiyou u Kini, opisuje kako se taj sitni otpad, kao jedan od najrasprostranjenijih oblika smeća na svijetu, može ponovno upotrijebiti pri sprječavanju korozije.

Istraživači su nakon duže potrage uočili da ekstrakti opušaka otopljeni u vodi i potom primijenjeni na čelik N80 koji se u velikoj mjeri koristi u naftnoj industriji, sprječava pojavu korozije čak i u vrlo nepovoljnim uvjetima. Time se sprječava i nastanak skupih šteta i prekida u proizvodnji nafte.

Naučnici su identificirali devet hemijskih tvari u ekstraktima opušaka, uključujući i nikotin, koje imaju antikorozivno djelovanje.
net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije