Recepti: Znate li napraviti frittatu?
Frittata je italijanski omlet prepun divnih sastojaka i čest je na kućnom meniju svjetskih kuhara.
Mi vam donosimo recept jednog od slavnih chefova, Gordona Ramsaya i garantujemo vam da ćete jednog vikenda uživati u ukusu ovog jela (znamo, probali smo...).
Recept (za 6 osoba):
20 gr pršute
2 paprike
6 stabljika mladog luka
3 do 4 čehna bijelog luka
100 gr graška
100 gr feta sira
Komad parmezana
7-8 jaja
so
biber
Priprema:
Prvo zagrijete rernu na 200 stepeni.
Potom prepržite pršutu na jakoj vatri (najbolje je staviti tavu da se dobro zagrije, pa onda ubaciti ulje i pršutu), a zatim smanjite vatru i dodajte sitno nasjeckane paprike.
Narežite mladi luk i ubacite ga. Kad se mladi luk blago preprži, dodajte grašak i feta sir. Potom zamutite jaja u koja ste narendali malo parmezana i dodali so, biber i sitno nasjeckani bijeli luk. Dodajte ih u tavu i prepržite polako miješajući.
Ako imate tavu kojoj drška nije metalna, frittatu ćete morati premjestiti u tepsiju ili bilo što okruglo prikladno za pečenje u rerni. Frittatu prebacite tako što ćete tepsiju staviti na vrh tave koju ćete potom, čuvajući tepsiju drugom rukom, preokrenuti (ne zaboravite koristiti kuhinjsku rukavicu ili krpu!).
Ako imate tavu s metalnom drškom, samo je ubacite u rernu.
Frittatu potom pržite još 5-10 minuta u rerni.
Nakon vađenja, izrežite je kao tortu i ukrasite peršunom ili bosiljkom.
Dobar tek!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.