Recept za pilulu za jutro poslije - preko telefona

Radiosarajevo.ba
Recept za pilulu za jutro poslije - preko telefona

Hitna kontracepcija poznatija kao 'pilula za jutro poslije' u Britaniji će se od sada moći lakše dobiti, preko telefona. Standardna praksa u većini zemalja, jednako u Britaniji i u Bosni i Hercegovini, dosad bila da se za recept za ovu pilulu mora proći ljekarski pregled, bez obzira na hitnost cijele situacije.

Ova odluka organizacije British Pregnancy Advisory Service dolazi u pretpraznično vrijeme, kad se dešava veliki broj neželjenih trudnoća. Nakon njihove najave, brojni su kritičari iznijeli svoje mišljenje da će od sada traženje hitne kontracepcije biti kao naručivanje pizze i da će najmlađi među neodgovornima to zloupotrebljavati, piše Telegraph.

Ono čega se kritičari najviše pribojavaju je da će ovako jednostavan način dolaska do pilule za jutro poslije ohrabriti nezaštićene seksualne odnose i uticati na širenje spolno prenosivih bolesti.

BPAS je u svoju odbranu rekao da će ovakav način biti prijeko potreban za vrijeme praznika kada ordinacije i apoteke ne rade, te da će žene na taj način izbjeći plaćanje 25 funti za hitnu kontracepciju.


 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije