RECEPT: Sarma - kraljica novogodišnje trpeze
Sarma u našim krajevima ima status tradicije. Ovo ukusno i zdravo zimsko jelo s pravom zovu kraljica novogodišnje trpeze.
Sarma ima brojne prednosti, a jedna od glavnih je da se isplati skuhati u većoj količini za nekoliko dana unaprijed. Domaće sarme mogu se rasporediti u manje porcije i staviti u zamrzivač.
Sarma je posebno omiljena dan nakon slavlja, s obzirom na njen kiselkasto-slani okus i bogatstvo c vitamina koji blagotvorno djeluju na mamurluk.
U nastavku donosimo isprobani recept za novogodišnju sarmu u količini koja prosječnoj četveročlanoj obitelji može 'trajati' tri dana, odnosno tri ručka. Cijena ovog jela je cca. 20,00 KM. Potrebno vam je:
- 850 do 1000 gr. goveđeg/junećeg buta, samljeveno
- Listovi kiselog kupusa za sarmu (oko 40 do 50 listova)
- Čajna šolja riže
- Dvije srednje glavice luka
- 2 režnja bijelog luka (po želji)
- Jedna mrkva
- Nekoliko kockica suhog mesa (po želji)
- Decilitar ulja
- Kašika vegete
- Dvije kašičice aleve paprike - jedna za fil, druga za sos
- Jedna kockica povrtne juhe
- Sol i biber
- List lovora
Najprije napravite mesni fil: sitno nasjeckajte luk i bijeli luk i blago ga izdinstajte na ulju. Dodajte izribanu ili sitno isjeckanu mrkvu. Izmiješajte i sklonite s vatre. Umiješajte meso, rižu, kašiku vegete, kašičicu aleve paprike, dodajte sol i biber. Dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
Sada pripremite listove za sarmu: Birajte cijele listove, a oštrim nožićem istanjite zadebljanu sredinu. Listovima koji su pocijepani obložite dno lonca u koji ste prethodno usuli kašiku ulja.
Sarme se filuju na sljedeći način: položite list u ruku i na njegovu sredinu stavite kašiku fila. Presavijte donji dio lista preko fila, zatim presavijte lijevu i desnu stranu, pa zavijte sarmu. Sarme pažljivo slažite u lonac, a kada ispunite prvi red nastavite u drugom redu, poprečno u odnosu na prvi red. U šupljine stavite komadiće suhog mesa. Ukoliko nemate posudu za kuhanje odgovarajuće veličine, ovu količinu sarme možete rasporediti u dva lonca, a u svakom od njih bit će oko 20 sarmi.
U 750 ml. vode otopite jednu povrtnu kocku. Poslagane sarme pospite slatkom alevom paprikom i zalijte blagom povrtnom juhom, tako da tekućina pokrije gornji red sarmi. Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta, a po potrebi dolijevajte vodu.
Sarma se, tradicionalno, može servirati sa krompir-pireom, a neki je vole začiniti sa malo pavlake.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.