RECEPT: Sarma - kraljica novogodišnje trpeze

Radiosarajevo.ba
RECEPT: Sarma - kraljica novogodišnje trpeze
/ Foto: Arhiv Radiosarajevo.ba

Sarma u našim krajevima ima status tradicije. Ovo ukusno i zdravo zimsko jelo s pravom zovu kraljica novogodišnje trpeze

Sarma ima brojne prednosti, a jedna od glavnih je da se isplati skuhati u većoj količini za nekoliko dana unaprijed.  Domaće sarme mogu se rasporediti u manje porcije i staviti u zamrzivač. 

Sarma je posebno omiljena dan nakon slavlja, s obzirom na njen kiselkasto-slani okus i bogatstvo c vitamina koji blagotvorno djeluju na mamurluk. 

U nastavku donosimo isprobani recept za novogodišnju sarmu u količini koja prosječnoj četveročlanoj obitelji može 'trajati' tri dana, odnosno tri ručka. Cijena ovog jela je cca. 20,00 KM. Potrebno vam je: 

  • 850 do 1000 gr. goveđeg/junećeg buta, samljeveno
  • Listovi kiselog kupusa za sarmu (oko 40 do 50 listova)
  • Čajna šolja riže
  • Dvije srednje glavice luka
  • 2 režnja bijelog luka (po želji)
  • Jedna mrkva
  • Nekoliko kockica suhog mesa (po želji)
  • Decilitar ulja
  • Kašika vegete
  • Dvije kašičice aleve paprike - jedna za fil, druga za sos
  • Jedna kockica povrtne juhe
  • Sol i biber
  • List lovora

 

Najprije napravite mesni fil: sitno nasjeckajte luk i bijeli luk i blago ga izdinstajte na ulju. Dodajte izribanu ili sitno isjeckanu mrkvu. Izmiješajte i sklonite s vatre. Umiješajte meso, rižu, kašiku vegete, kašičicu aleve paprike, dodajte sol i biber. Dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili. 

Sada pripremite listove za sarmu:  Birajte cijele listove, a oštrim nožićem istanjite zadebljanu sredinu. Listovima koji su pocijepani  obložite dno lonca u koji ste prethodno usuli kašiku ulja. 

Sarme se filuju na sljedeći način: položite list u ruku i na njegovu sredinu stavite kašiku fila. Presavijte donji dio lista preko fila, zatim presavijte lijevu i desnu stranu, pa zavijte sarmu. Sarme pažljivo slažite u lonac, a kada ispunite prvi red nastavite u drugom redu, poprečno u odnosu na prvi red. U šupljine stavite komadiće suhog mesa. Ukoliko nemate posudu za kuhanje odgovarajuće veličine, ovu količinu sarme možete rasporediti u dva lonca, a u svakom od njih bit će oko 20 sarmi. 

U 750 ml. vode otopite jednu povrtnu kocku. Poslagane sarme pospite slatkom alevom paprikom i zalijte blagom povrtnom juhom, tako da tekućina pokrije gornji red sarmi. Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta, a po potrebi dolijevajte vodu. 

Sarma se, tradicionalno, može servirati sa krompir-pireom, a neki je vole začiniti sa malo pavlake. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije