RECEPT: Juha od paradajza - dobra za 'dan poslije'
Radiosarajevo.ba
Nakon neprospavane noći i slavlja prija pojesti nešto toplo, kašikom.
Kažu da juha od paradajza liječi mamurluk, a ova za koju vam donosimo recept, spravlja se veoma jednostavno i gotova je za petnaestak minuta.
Potrebno vam je:
- 1 decilitar ulja (može i maslinovo)
- 1 puna supena kašika brašna
- limenka paradajza (pelati ili komadići), ili paradajz pire, ili dva veća oguljena paradajza isitnjena na komadiće.
- 800 - 1000 ml. vode
- sol
- začini, po želji (origano, muškatni oraščić, bosiljak...)
- sitna tjestenina ili tarhana, po želji
U lonac uspite ulje i ugrijte. Dodajte kašiku brašna i napravite svijetlu zapršku - ne dozvolite da brašno izgori. Sklonite sa vatre i u zapršku dobro umiješajte usitnjeni paradajz. Polako dodajte vodu, neprestano miješajući. Vratite lonac na vatru i sačekajte da juha provri. Dodajte sol i začine, promiješajte. Dodajte tjesteninu ili tarhanu, a ukoliko ne želite, neka juha ključa na laganoj vatri još 3-4 minute.
Gotovu juhu možete ukrasiti vrhnjem za kuhanje koje u tankom mlazu ulijevate kako bi ostalo na površini. Možete dodati ispečene kockice starog hljeba, a neki će juhu servirati sa tostom i maslacem.
U serviranu juhu možete dodati nekoliko kapi Tabasco sosa ili svježe naribati muškatni oraščić.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.