RECEPT: Juha od paradajza - dobra za 'dan poslije'

Radiosarajevo.ba
RECEPT: Juha od paradajza - dobra za 'dan poslije'
Nakon neprospavane noći i slavlja prija pojesti nešto toplo, kašikom. 
 
Kažu da juha od paradajza liječi mamurluk, a ova za koju vam donosimo recept, spravlja se veoma jednostavno i gotova je za petnaestak minuta
 
Potrebno vam je: 
 
  • 1 decilitar ulja (može i maslinovo) 
  • 1 puna supena kašika brašna
  • limenka paradajza (pelati ili komadići), ili paradajz pire, ili dva veća oguljena paradajza isitnjena na komadiće.  
  • 800 - 1000 ml. vode
  • sol
  • začini, po želji (origano, muškatni oraščić, bosiljak...)
  • sitna tjestenina ili tarhana, po želji
 
U lonac uspite ulje i ugrijte. Dodajte kašiku brašna i napravite svijetlu zapršku - ne dozvolite da brašno izgori. Sklonite sa vatre i u zapršku dobro umiješajte usitnjeni paradajz. Polako dodajte vodu, neprestano miješajući. Vratite lonac na vatru  i sačekajte da juha provri. Dodajte sol i začine, promiješajte. Dodajte tjesteninu ili tarhanu, a ukoliko ne želite, neka juha ključa na laganoj vatri još 3-4 minute. 
 
Gotovu juhu možete ukrasiti vrhnjem za kuhanje koje u tankom mlazu ulijevate kako bi ostalo na površini. Možete dodati ispečene kockice starog hljeba, a neki će juhu servirati sa tostom i maslacem. 
 
U serviranu juhu možete dodati nekoliko kapi Tabasco sosa ili svježe naribati muškatni oraščić.      
 
 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije