Recept dana: Zapečeni patlidžani punjeni gljivama
Ljeto je idealno vrijeme da se iskoriste dostupnost i sve blagodati sezonskog povrća, uz pregršt kreativnih ideja za pripremu novih delicija. Evo jednog zanimljivog recepta za zapečene patlidžane punjene gljivama.
Sastojci
2 patlidžana
250 gr šampinjona
1 crveni luk
8 cherry paradajza
peršun
2 češnja češnjaka
so
biber
maslinovo ulje
Priprema
Patlidžane oprati, prepoloviti i posoliti. Ostaviti ih da odstoje pola sata. Potom ih posušiti sa kuhinjskim papirom i izdubiti do kore. Luk sitno narezati i staviti u posudu sa maslinovim uljem. Kratko pirjati dok luk ne poprimi zlatno žutu boju, te dodati meso patlidžana, sitno narezane gljive, zgnječeni luk, sitno narezani peršun, te so i biber. Pirjati na laganoj vatri uz miješanje dok 10-15 minuta (dok gljive ne omekšaju). Sa smjesom puniti kore patlidžana, a na vrh poslagati polovine cherry paradajza. Posložiti u posudu za pečenje koju ste premazali sa malo ulja. Staviti u pećnicu zagrijanu na 180ºC oko 20 minuta.
Prijatno!
(Recept preuzet sa Recepti-svijeta.com).
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.