Recept dana: Seoski krompir sa sirom
Evo recepta za jelo od krompira na jedan nov i malo drugačiji način: seoski krompir sa sirom. S puno vrhnja, malo maslaca i sira i - eto vam ručka ili večere uz koju niti ne trebate mesa.
Sastojci
1 kg krompira
sol, biber po ukusu
5 dg maslaca
400 ml masnoga kiseloga vrhnja
2-3 glavice bijelog luka
10 dg naribanoga ementalera
Priprema
Krompir ogulite i narežite na tanje kriške pa ih rasporedite u lagano namazanu posudu za pečenje (najbolje keramičku).Posolite i pobiberite. Maslac narežite na listiće pa ih pospite po krompiru. Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stepeni.Pecite 50-60 minuta,odnosno dok krompir ne omekša.
Zatim u vrhnje umiješajte zgnječeni ili sitno sjeckani češnjak pa time prelijte krompir. Pospite naribanim sirom te još 15 do 20 minuta zapecite u pećnici.
(Recept preuzet sa Coolinarika.com).
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.