Recept dana: Polpeti od tikvica

Radiosarajevo.ba
Recept dana: Polpeti od tikvica

Ko još voli kuhati ponedjeljkom kada se jedva budimo na posao i još teže obavljamo dnevne zadatke?! Ali istina je da moramo jesti. Zato pojednostavimo današnji ručak! Danas napravite predah od mesa i poigrajte se bojama i povrćem.

Sastojci:

1 kg tikvica
1 luk srednje veličine
Bijeli luk prema želji (jedan do dva režnja)
100 grama prezle
150 grama ribanog sira gaude
2 jaja
Sjeckani peršun, sol, biber, mediteranska mješavina začina

Umak od kiselog vrhnja

1 kiselo vrhnje
3-4 kašike majoneze
1 režanj bijelog luka, so biber

Priprema

Tikvice naribati, posoliti i pustiti oko pola sata da odstoje. Ocijediti ih što više možete. Sitno sjeckani luk prodinstati na malo ulja, na kraju dodati sitno sjeckani bijeli luk, tek toliko da pusti miris. Ohladiti. Pomiješati sve sastojke, začiniti. 

Ako je tijesto malo rijetko, možete dodati malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru. Formirati polpete i peći ih u malo ulja ili masla. Možete ih prije pečenja malo uvaljati u mrvice.

Za umak pomiješati sve sastojke i ostaviti kratko da odstoji kako bi se svi sastojci i mirisi sjedinili. Servirati polpete uz umak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije