Recept dana: Okrepljujuća krem supa od tikve

Radiosarajevo.ba
Recept dana: Okrepljujuća krem supa od tikve

Tikva je prava kraljica jeseni i to s pravom: njene nutritivne vrijednosti nude nešto za svakoga.

Jedino kalorijama siromašna (26 kcal u 100 grama), tikva je bogata vitaminima C, E i K, kao i vitaminima B grupe: B1, B2, B6, karotenom, niacinom, folnom kiselinom i mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem željezom.

Muškatna tikva može sadržavati i do 20 mg beta-karotena u 100 grama, što je čini odličnim izvorom antioksidansa koji se bore sa slobodnim radikalima i tako sprečavaju oštećenja DNA.

Tikva sadrži i velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam: djeluje kao sredstvo protiv zatvora i olakšava tegobe kod zapaljenja debelog crijeva. Pospješuje i olakšava izbacivanje mokraće pa se preporučuje kod šećerne bolesti i bolesti srca koje su praćene oticanjem. Blagotvorno djeluje na bubrege, srce i krvne sudove i zbog toga je odličan izbor za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, hepatitisom, smetnjama u radu srca. Osim svega nabrojanog, konzumiranje tikve smanjuje i holesterol u krvi.

Iako se od tikve može pripremati gotovo sve što vam padne na pamet u kuhinji: kolači, kompoti, slane pite, a i sokovi, mi vam danas predlažemo jednostavan recept za okrepljujuću krem supu od tikve koja, osim što je zdrava, odlično izgleda.

Potrebni sastojci za 4 osobe: 400 g na kockice narezane tikve, 1 krompir, 1 glavica luka, voda, sol, biber, malo mlijeka. Luk dinstati par minuta na maslinovom ulju i na to dodati komadiće tikve i krompira. Kuhati dok ne omekša, posoliti, dodati malo mlijeka po želji, a potom ispasirati štapnim mikserom.

Služiti posuto s nekoliko kapi bučinog ulja i pečenih, oljuštenih sjemenki tikve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije