Recept dana: Jesenska kesten rolada
![Recept dana: Jesenska kesten rolada](https://radiosarajevo.ba/assets/default/article/871x540.jpg)
Kesten kao namirnica uvijek omiljen u kolačima i slasticama. Jesen je, vrijeme kada kestenja ima posvuda, pa to iskoristite i pripremite savršenu kesten roladu.
Sastojci (Biskvit):
60 g smeđeg šećera
4 kom žumanjka
60g brašna
80g propasiranog kestena
1 mala kašika praška za pecivo
snijeg 4 bjelanjka
Krema:
70g smeđeg šećera
1 žumanjak
1 dl mlijeka
1 mala kašika gustina
170g propasiranog kestena
1 kašika ruma
80g maslaca
Glazura:
100g čokolade za kuhanje
3 kašike mlijeka
1 kašike ulja
Priprema:
Za biskivt pjenasto umutiti šećer i žumanjke, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, dodati kesten i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu isipati na široki lim postavljen papirom za pečenje i peći oko 15 min. na 180C. Pečeni biskvit odmah urolati u kuhinjsku krpu i ostaviti ga da se ohladi, savjetuje Coolinarika.com.
Za kremu pomiješati žumanjak sa šećerom,gustinom i mlijekom i skuhati u gustu kremu. Kremu ohladiti i zatim u nju dodati maslac, kesten i rum, pa dobro izmiksati. Dobivenom kremom premazati biskvit, zarolati ga i preliti glazurom čije sastojke prethodno otopimo na pari, po želji ukrasiti bijelom čokoladom ili komadićima čokolade.
Prijatno!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.